DOBITNIK JEŽKOVE NAGRADE JE MARKO BRECELJ: Pobalinsko nastopaški zamenjal več identitet

Koper

Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je 31. dobitnik Ježkove nagrade, ki jo podeljuje RTV Slovenija. Po oceni predlagateljev je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo. Podelili mu jo bodo v nedeljo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1, so sporočili z RTV Slovenija.

"Marko Brecelj je sodobni ustvarjalec, ki ga je težko ujeti v eno samo definicijo, saj je v svojem dolgem ustvarjalnem življenju zamenjal že več identitet in se v slovenski javnosti prikazoval v različnih personifikacijah. Skupni imenovalec teh je nemara performans oziroma performativno v širšem smislu," navaja utemeljitev.

Kot je zapisala skupina predlagateljev za nagrado, se enako dobro znajde na ulici kot v dvorani, najsi bo gledališka, javni prostor kot tak, prizorišče družbene ali politične manifestacije, gostilna ali podoben lokal. Tudi ulica je njegov naravni ambient, najsi gre za trg, ložo, pomol na morski obali ali cesto.

"Brecelj je performativni avtor nenehnega prehajanja, lahko bi rekli tudi transformacije in transgresije. S svojim na videz pobalinskim nastopaštvom vnese v rutino performativnega dogodka motnjo, njegov potek se paralaktično odkloni od načrtovane smeri oziroma poti, rezultat je, po vsem sodeč, negotovost in rahlo nelagodje prisotnih. V tem je morda najmočnejši estetski, etični in politični dosežek Brecljeve performativne aktivnosti: s svojimi simbolnimi akcijami, ki so hkrati tudi povsem konkretne, opozori na določeno motnjo, diskonsenz, disruptnost v družbenem in političnem funkcioniranju, brez verbalnega angažmaja."

V tem pogledu je Brecelj v našem, pa tudi širšem kulturnem prostoru edinstven, njegova umetniška in aktivistična moč pa se zdi še toliko pomembnejša, ker prihaja z obrobja, nezaznamovane slepe pege slovenske stvarnosti, v kateri je zlahka spregledana. Kot pri Franetu Milčinskem - Ježku tudi pri njem izstopajo za aktualni družbeno-politični prostor drzen stil, izrazna moč, ki jo uprizarja v glasbeno-performativnem slogu, skrajna neupogljivost in odločna drža ter unikatna, zimzelena ustvarjalna linija, ki postaja brezčasna in nagovarja vedno nove generacije, še piše v utemeljitvi.

V malo manj kot 50 letih kariere je Brecelj objavil samostojni album Coctail, pri katerem je sodeloval z legendarnim Bojanom Adamičem, ter tri plošče z rock skupino Buldožer, v kateri je deloval kot pisec večine besedil in glavni pevec. Napisal je tudi glasbo za film Živi bili pa videli in zanjo dobil puljsko zlato areno. Leta 1991 je prevzel vodenje Mladinskega kulturnega, socialnega in multimedijskega centra v Kopru ter ustanovil Društvo prijateljev zmernega napredka.

Nagrajenca je na predlog skupine predlagateljev izbrala žirija, v kateri so bili predsednik Slavko Hren ter člani Gabrijela Gruden, Goran Dekleva, Aleša Valič, Mitja Rotovnik, Branka Bezeljak in Gašper Salobir.

Nagrado podeljuje RTV Slovenija z željo, da bi vzpodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha. Po podelitvi bo predvajala dokumentarni portret nagrajenca z naslovom Priletni parazit ali kdo je Marko Brecelj avtorja in režiserja Janeza Burgerja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
aegida |  22 .10. 2019 ob  12: 52
O, moj Bog.Mislim, da lahko samo pri nas, tak človek dobi nagrado.Celo življenje je navaden parazit.Od občine je dobival denar za MKC, a zahteval od mladih, da delajo zanj, da pobirajo vstopnino in prodajajo alkohol na črno, če so želeli vaditi v tamkajšnjih prostorih.Ko je dobil premalo je denar raztresel pred občino, a tako skromnega se dela.Prejšnje volitve je trdil, kako je Boris manj slaba izbira od Bržana, ker je pričakoval usluge, zadnje volitve pa si je premislil, ker je čakal od druge strani , da mu bodo povrnili MKC in bo spet živel na račun drugih.Kakšen je bil ta klub pod njim, vsi vemo in katastrofa bi bila, da bi ga spet dobil v lene roke.Bržan mu MKC-ja ni zrihtal, ker je Marko zbolel.Edino nagrado, katero mu privoščim je, da ozdravi...za drugo, pa naj gre delat.
Lili |  22 .10. 2019 ob  10: 50
-1
Pa ne moreš verjet... Ma kakšen umetnik? Navaden provokator!
Kukuruz |  21 .10. 2019 ob  23: 12
Legenda primorske,ceprav z poulicnimi nastopi in kandidaturo za zupana je veckrat dobu batine kot pa bil sprejet za umetnika.
Hallo folk?!?!
galeb |  21 .10. 2019 ob  19: 45
Čestitam. Marko je en posebnež, izjemno inteligenten, a preveč odstopajoč za tako majhen okoliš, kot je slovenski. Če bi živel v eni velikih držav, bi bil poznano ime. Slovenci pa sploh ne vemo, kaj bi z njim. Slovenija ni naklonjena tistim, ki štrlijo iz povprečja. Ne da jim dihati, zato bodisi odletijo drugam (Žižek) bodisi vegetirajo z desetino svojih pljuč... To je tipična značilnost vseh majhnih narodov.