DANSKA SE JE ODPOVEDALA CEPIVU JOHNSON & JOHNSON: Zaradi istih razlogov so zavrnili AstraZeneco!

Svet

Danska vlada se je odločila, da cepivo proti covidu-19 proizvajalca Johnson & Johnson črta iz svojega programa cepljenja, danes poroča več danskih medijev. Cepivu se odpovedujejo iz istega razloga, kot so se pred tem že cepivu proizvajalca AstraZeneca - ker naj bi, v sicer zelo redkih primerih, vodilo v nastanek nevarnih krvnih strdkov.

Danski mediji, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, se pri poročanju o odpovedi cepivu Johnson& Johnson, znanemu tudi po imenu Janssen, sklicujejo na sestanek danskega ministra za zdravje Magnusa Heunickeja s predstavniki strank.

Ker pri cepivu Johnson & Johnson za učinkovito zaščito pred covidom-19 zadostuje že en sam odmerek, je sicer Danska naročila posebej veliko količino tega cepiva. Direktor danskih zdravstvenih oblasti Soren Brostrom je zato že nakazal, da utegne črtanje tega cepiva iz programa povzročiti določene zamude pri cepljenju ljudi, starih od 20 do 40 let, še poroča dpa.

Cepivo Johnson & Johnson je bilo za uporabo v EU odobreno 11. marca, a je nato prišlo do manjše zamude pri njegovi uporabi. Pristojne oblasti v ZDA so namreč zaradi primerov strdkov priporočile začasno ustavitev uporabe cepiva, zaradi česar je podjetje začasno ustavilo dobavo cepiva državam unije.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je nato - podobno kot tudi pristojni organi v ZDA - pred dvema tednoma sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 podjetja Johnson & Johnson, a da so dobrobiti cepiva še vedno večje od tveganj.

Strdki se lahko pojavijo v zelo redkih primerih v kombinaciji z nizko ravnijo krvnih ploščic v roku treh tednov po cepljenju. Primeri strdkov, ki so jih preučili, so bili zelo podobni primerom, ki so se pojavili po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Tudi glede slednjega je Ema že pred tem sprejela odločitev, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva, a da dobrobiti presegajo tveganjaDanska je kljub temu 14. aprila kot prva članica EU sporočila, da se cepivu AstraZenece v celoti in dolgoročno odreka ter bo kampanjo cepljenja nadaljevala z drugimi cepivi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  03 .05. 2021 ob  18: 29
Za nas Balkance bo pa v redu, kot vsak škart zahoda!

Navali narod, cepi se (s strupom ki nam ga vsiljujejo)!!