Danes v Benetkah film "The Armstrong Lie"

Na urniku mednarodnega filmskega festivala, ki te dni poteka v Benetkah, je danes tudi projekcija filma Alexa Gibneyja, ki govori o največjem škandalu v zgodovini kolesarstva. Gibney v njem razkrije resnico o nekdanjem ameriškem zvezdniku Lanceu Armstrongu, ki mu je Mednarodna kolesarska zveza zaradi dopinga razveljavila vse izide od avgusta 1998.

Armstrong se je v zgodovino zapisal s tem, da je po zmagi v borbi z rakom nato kar sedemkrat zapored zmagal na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu, Tour de France. Lani pa mu je Mednarodna kolesarska zveza Uci zaradi sistematične zlorabe prepovedanih sredstev razveljavila vse rezultate od avgusta 1998, vključno s sedmimi zmagami na francoski pentlji.

"Toliko ljudi je raje slišalo lepo laž kot grdo resnico," v filmu "The Armstrong Lie" (Armstrongova laž) reče Gibney. Film vključuje tudi starejše posnetke, na katerih je mogoče videti Armstronga, ki zatrjuje, da sam ne bi nikoli uporabil prepovedanih sredstev, in se zgraža nad ljudmi, ki pod vprašaj postavljajo njegovo kredibilnost.

Zgodba o prevari

Dokumentarec je bil sicer sprva mišljen kot občudovanja polna pripoved o vrnitvi športnika, ki se je leta 2005 upokojil in nato napovedal vrnitev v profesionalno kolesarstvo za sezono 2009. Razvil pa se je v zgodbo o prevari po lanski Armstrongovi diskvalifikaciji in njegovem priznanju o zlorabi dopinga januarja letos.

Film, ki temelji na intervjujih z njegovimi nekdanjimi sodelavci, Armstrongom in njegovim nekdanjim zdravnikom Michelejem Ferrarijem, opozarja tudi na nikoli dokazane trditve, da pri Uciju niso naredili dovolj, da bi razkrinkali Armstronga.

Armstrong prikazan kot obsedeni borec

Armstrong sam je v filmu prikazan kot z zmago obsedeni borec, ki je sedaj sicer pripravljen plačati za svoje grehe, a je obenem še vedno prepričan, da si kljub razveljavitvi rezultatov zasluži svoje mesto v zgodovini športa.

Film je veliko zanimanja zbudil že na ponedeljkovi novinarski projekciji, vendar pa ne velja za favorita za beneškega leva.