Bruselj predlagal reformo velikih bank

Svet

Evropska komisija bo danes predlagala strukturno reformo okoli 30 velikih bank, ki naj bi zmanjšala izpostavljenost tveganjem. A pričakovani predlogi naj bi bili precej medel odsev priporočil strokovnjakov, ki so opozorili, da bi morale banke najbolj tvegane dejavnosti pravno ločiti od klasičnih, povezanih z varčevalci.

Komisija bo po pričakovanjih predlagala prepoved poslovanja za lastni račun oziroma trgovanja z uporabo lastnega kapitala ter ločitev nekaterih tveganih dejavnosti od jedrnih.

A v pričakovane predloge že letijo puščice kritik. Evropski zeleni so opozorili, da zaradi številnih izjem ne bodo imeli nikakršnega učinka, temveč bodo prinesli le še več birokracije.

Izhodišče za pripravo predlogov je poročilo skupine strokovnjakov pod vodstvom guvernerja finske centralne banke Erkkija Liikanena iz oktobra 2012, ki so predlagali pravno ločitev še posebej tveganih dejavnosti od klasičnih, torej od poslovanja z varčevalci.

Po priporočilih strokovnjakov naj bi bila ta ločitev sicer obvezna le za velike banke, katerih aktiva presega 100 milijard evrov ter predstavlja od 15 do 25 odstotkov vseh sredstev.

Poročilo je prispevek k prizadevanjem, da se znebimo bančnega sistema, v katerem so koristi zasebne, stroški pa javni, je oktobra 2012 ob predstavitvi priporočil poudaril Liikanen.

Današnji predlogi sodijo v sklop reforme evropskega bančnega sistema, ki se je začela po propadu ameriške banke Lehman Brothers konec leta 2008 in zaostrila ob razmahu krize v območju evra.

Po navedbah komisije so predlogi zadnji košček v sestavljanki bančne reforme, s katero želi Evropa utrditi svoje banke, prenesti breme z davkoplačevalcev na finančni sektor in preprečiti nove krize.

S tem zadnjim koščkom se unija loteva reformiranja okoli 30 zelo velikih, kompleksnih in med seboj povezanih bank, ki po krizni terminologiji veljajo za "prevelike, da bi jih lahko pustili propasti".