BRAVO, ANKARANČANI: Takole so poskrbeli za starejše, otroke in vse, ki so se znašli v psihosocialni stiski

Ankaran

Poleg izvajanja vladnih ukrepov v povezavi s preprečevanjem širitve novega koronavirusa, je Občina Ankaran sprejela tudi nekaj dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja okužbe ter dodatne aktivnosti skrbi in pomoči za starejše občane, so danes sporočili. Posebno skrb bodo namenili starejšim in otrokom. Za starejše, ki so najbolj ogrožena skupina, še posebno velja, da se morajo zadrževati doma in se izogibati kakršnim koli stikom z okolico ter drugimi ljudmi oziroma socialne stike zmanjšati na najmanjšo možno mero, pri tem pa uporabljati vse samozaščitne ukrepe.

Za vse starejše, ki nimajo druge možnosti, npr. sorodnikov ali sosedov, je Občina Ankaran vzpostavila pomoč za zagotovitev oskrbe z najnujnejšimi živili in zdravili. Na telefonski številki 051 288 197 sodelavke Oddelka za družbene dejavnosti vsak delovni dan sprejemajo klice, prevzemajo naročila in koordinirajo nakup in dostavo, ob upoštevanju vseh priporočil o varnih stikih z osebami in predmeti.

Na klice se odzovejo tudi zunaj delovnega časa, zagotavljajo na občini in naslednji delovni dan zagotovijo starejšemu občanu nakup in dostavo živil ter zdravil. Na takšen način lahko starejšim občanom omogočijo, da ostanejo doma in se ne podajajo v zaprte prostore, kjer obstaja visoko tveganje za okužbo.

Občina Ankaran zagotavlja tudi nujno varstvo na domu, in sicer za otroke staršev, ki opravljajo delo, povezano z zagotavljanjem nujnih služb, kot so medicinsko osebje, gasilci, policija ipd., v družinah, kjer oba starša opravljata takšno službo. Za več informacij pokličite na številko 051 288 197.

Občina Ankaran je prejšnjo soboto ustanovila občinski krizni štab za soočenje z epidemijo covid-19. V četrtek so vsa gospodinjstva prejela tudi brezplačno izredno občinsko glasilo s številnimi pomembnimi informacijami o samozaščiti, pomoči ranljivim skupinam, urnikih lekarne, trgovine itd. Občane redno obveščajo tudi prek uradnih občinskih obvestil. "Pomembno je, da vedo, da niso sami in lahko na Občino Ankaran in prostovoljce, ki so pristopili k organizaciji aktivnosti, ves čas računajo," so zapisali na ankaranski občini.

Kljub prispevku pristojnih institucij za zajezitvev širjenja novega koronavirusa, pa prisotnost epidemije v ljudeh neobhodno vzbuja tudi strah, negotovost, včasih tesnobo. Ko nastopijo tako negotovi časi, po navadi najprej poskrbimo za reorganizacijo delovnih aktivnosti, nabavo zadostnih živil in drugih potrebščin, večkrat pa pozabimo na bistvo človeka – njegovo duševno stanje, ki je v takšnih situacijah na dodatni preizkušnji, so spomnili na občini.

"Občina Ankaran poziva vse občane, ki bi se želeli pogovoriti o svojih občutkih, z namenom lajšanja tesnobe in zaskrbljenosti, da se obrnejo na sodelavce nevladne humanitarne organizacije Ozara Slovenija, ki v teh dneh nudijo podporo vsem, ki se znajdejo v duševni stiski, tako osebam z že prepoznanimi duševnimi motnjami kot vsem ostalim občanom, ki se zaradi novonastale situacije soočajo z občutki duševnega nelagodja in bi se želeli pogovoriti s strokovnjaki s področja duševnega zdravja," so sporočili.

"V duhu prizadevanj za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb zaradi novega koronavirusa v tem času nudijo psihosocialno pomoč in informiranje preko telefona in elektronske pošte," so zapisali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija