VEČ KOT POZITIVNA NOVICA V TEŽKIH ČASIH: Genialna zamisel koprske osrednje knjižnice, zdaj jo prevzemajo na drugem koncu sveta!

Koper

Tudi v času pandemije koronavirusa se pojavljajo dobre novice in primeri dobrih praks. Ena od teh je zagotovo pobuda Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, da obsežno zbirko virtualnih gradiv brezplačno ponudi vsem državljanom in rojakom po svetu, ne glede na to, ali so njeni člani ali ne.

David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper

"Osrednja knjižnica Srečka Vilharja je zaprla vrata, odprli pa smo vrata do virtualnih gradiv in ponujamo brezplačen dostop do vseh storitev naše ustanove na daljavo. Ne govorimo več o članih knjižnice, pobuda je odprta vsem državljanom in rojakom po celem svetu," je povedal njen direktor David Runco.

Prvi odzivi že z drugega konca sveta

Ideja je nastala, ko so dobili vladno uredbo, ki prepoveduje izposojo gradiva. Istočasno pa je bilo prisotno povpraševanje po izposoji knjig. Njihovi člani so imeli že od prej dostop do teh vsebin, prvotna ideja koprske knjižnice pa je bila, da bi naredili nekaj podobnega kot projekt knjižnice na plaži. A so zamisel kmalu opustili, ko so pristojni organi zaradi varnosti zaustavili podobno idejo nekje drugje v Sloveniji.

Ob tem se je Runco zahvalil ustanoviteljici, Mestni občini Koper, ki jim stoji ob strani in podpira njihovo pobudo, ne glede na to, da sprostitev gradiva predstavlja finančni izpad za knjižnico. Zahvalil se je tudi Uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, kjer so takoj sprejeli njihovo pobudo in jo posredovali vsem konzulatom, veleposlaništvom in slovenskim društvom po svetu. Prvi odzivi so že prišli iz Avstralije in Nove Zelandije, pove direktor.

Runco: "Tudi če nam to predstavlja izpad, je irelevantno"

"S to pobudo smo omogočili vstop vsem, tudi če niso naši člani ali občani, in sicer v sodelovanju z našim ustanoviteljem, Mestno občino Koper, ki je pozdravila našo pobudo. Tudi če nam to predstavlja izpad, je irelevantno. Tudi odziv Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu nas je zelo presenetil, informacijo so takoj posredovali naprej in so jo zagrabili na drugem koncu sveta. Ker vemo, da smo v karanteni in se napovedujejo še težji časi, želimo s to pobudo kolikor se da ublažiti to tesnobo, ki jo preživljamo vsi," pojasnjuje Runco.

Izpostavil je tudi trud in delo sodelavcev Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, "brez katerih bi bila postavitev naše virtualne knjižnice nemogoča. Prispevali so maksimalno po svojih močeh. Potrebno je bilo izpeljati kar nekaj postopkov, trajalo je kar nekaj časa in bilo je potrebnega kar nekaj truda, da smo to odprti, prilagodili in vzpostavili," je dejal.

"Smo prvi v Sloveniji s to idejo in danes zjutraj sem dobil prošnjo, če lahko Združenje slovenskih knjižnic to pobudo posreduje tudi ostali kolegom. Pobuda je presegla vsa pričakovanja," nadaljuje.

Do Virtualne knjižnice Koper lahko dostopate na tem naslovu.

Knjigo si naložiš na svojo napravo in jo imaš 'v izposoji' 15 dni

Virtualna knjižnica Koper je odprta 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Dostopna je le z nekaj kliki iz zavetja našega doma, ne glede na to, če smo člani koprske knjižnice ali ne. Virtualna zbirka zajema skoraj 3000 e-knjig in 5000 časopisov s celega sveta. Ne glede na to, da so njihova sredstva ta trenutek malce zaustavljena, bodo nadgrajevali storitve, obljublja Runco.

Celotna baza šteje več kot 100.000 enot e-knjig, med njimi vse, kar so imeli njihovi člani že do sedaj na razpolago pri Biblosu. "Izposoja poteka na klasičen način. Naložiš si knjigo, jo imaš 15 dni z možnostjo podaljšanja. Vse je brezplačno," razloži Runco.

Tudi knjige v italijanščini

S podporo Italijanske unije in italijanske lokalne skupnosti so omogočili dostop tudi do knjig v italijanskem jeziku. Italijanska unija, ki obenem pokriva manjšino na Hrvaškem, je pobudo že posredovala našim južnim sosedom, kjer je bila dobro sprejeta s strani občanov, dodaja Runco.

"V času epidemije se zadržujemo doma, da ne okužimo sebe in drugih in so knjige tiste, ki nam lepšajo vsakdan. Z njimi se prestavimo v druge svetove in ne razmišljamo, kaj nas lahko doleti. Branje dokazano zmanjšuje raven stresa, tesnobo in preganja osamljenost," je dejal Runco. "Osebno sem prepričan, da bodo to pobudo prevzele tudi ostale knjižnice v Sloveniji, saj se vsi knjižničarji trudimo, da bi po najboljših močeh približali branje našim občanom v teh težkih trenutkih," nadaljuje.

Runco je prepričan, da je to primer dobre prakse tudi za ostale ustanove in področja. "Solidarnost je ključnega pomena," je izpostavil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  25 .03. 2020 ob  17: 30
Tako velike pohvale za aplikacijo, ki ni uporabna in ne deluje. Kateri bedak bi to posnemal? Aja, oni živijo od proračuna....
Ardom |  24 .03. 2020 ob  11: 49
Ali mi lahko kdo pove kako se to naloži? Spodaj pišeš, da je video, jaz ga ne najdem.
Hvala za pomoč.
SEVERNICA |  22 .03. 2020 ob  22: 24
Sistem ne deluje, dobri 2 uri sem porabil, si ogledal video in na koncu prijava v Biblos ni bila uspešna, 2x zamenjal geslo od Cobissa in še vedno ista napaka...
Bella |  21 .03. 2020 ob  13: 49
10
Bravo, v tem trenutku je potrebno podpreti in zaploskati vsaki dobri ideji ne glede od kod in od koga pride.
Smrt virusu svoboda ljudem