BORUT PAHOR SE POSLAVLJA S PREDSEDNIŠKE FUNKCIJE: Nataša Pirc Musar bo danes zaprisegla na slavnostni seji DZ

Slovenija

Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes zaprisegla na slavnostni seji DZ ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Pirc Musarjeva je zmagala v drugem krogu predsedniških volitev 13. novembra, z zaprisego pa bo postala prva predsednica republike. Nasledila bo Boruta Pahorja, ki je predsedniško funkcijo opravljal dva mandata.

Pirc Musarjeva se je med kampanjo vseskozi držala pri vrhu javnomnenjskih anket, slavila pa je v drugem krogu, ko je protikandidata Anžeta Logarja premagala s 53,89-odstotno podporo ob 53,6-odstotni volilni udeležbi. V kampanji je morala med drugim pojasnjevati svoje posle in posle svojega moža Aleša Musarja.

Nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka, zadnja leta pa odvetnica, bo tako postala prva predsednica samostojne Slovenije za moškimi predhodniki - Milanom Kučanom, Janezom Drnovškom, Danilom Türkom in Borutom Pahorjem.

Kampanjo je gradila na zavzemanju za demokracijo in človekove pravice ter na napovedi, da se bo kot predsednica republike oglasila vselej, ko bo ocenila, da so te kršene. Hkrati pa je zagotovila, da se ne bo vpletala v dnevno politiko na dnevni bazi. Bo pa pri notranjepolitičnih temah lahko pomagala tudi s posveti v predsedniški palači, je ocenila.

Novoizvoljena predsednica za prvo pot v tujino načrtuje ravno turnejo po državah Zahodnega Balkana. Napovedala je tudi nadaljevanje prizadevanj svojega predhodnika Pahorja v procesu Brdo-Brioni.

Primopredaja poslov med Pahorjem in Pirc Musarjevo bo potekala v petek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  22 .12. 2022 ob  10: 27
Malo se razpišite še o ovadbi za ponarejanje listin ki jo je fasala.....zadeva RK