BODO ZDRAVNIKI ODMRZNILI STAVKO? Danes konferenca Fidesa

Slovenija

Zdravniki bodo na današnji izredni letni konferenci sindikata Fides odločali, ali bodo zaradi neizpolnitve zavez iz stavkovnega sporazuma ponovno aktivirali stavko, ki so jo spomladi zamrznili. Kot je po srečanju pri premierju Miru Cerarju dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, bi bila stavka slaba za vlado, bolnike in zdravnike.

Kuštrin bo konferenci danes predstavil vsebino sestanka pri predsedniku vlade, ki so se ga v ponedeljek udeležili tudi predstavniki ministrstev za zdravje in javno upravo. Čeprav je takrat dejal, da verjame, da bodo našli pot k rešitvi, pa je dejstvo, da vse zaveze iz sporazuma za zdaj niso uresničene.

Ena od teh je tudi odprava 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike. Za to pa bi bile potrebne spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Na vladni strani so predlog sicer pripravili, vendar zanj nimajo soglasja ostalih sindikatov javnega sektorja, ki se pričakuje pri ključnih spremembah plačnega sistema.

Poleg tega predlog predvideva, da se plačni strop za zdravnike pomakne na 60. razred, s čimer pa v Fidesu niso zadovoljni. Po Kuštrinovih besedah bi s tem le odpravili anomalijo, saj bi zdravniki, ki imajo več kot 30 let delovne dobe in so že dosegli vsa napredovanja ter delajo na najzahtevnejših delovnih mestih, morali biti v 60. plačnem razredu že od leta 2008. Bi pa, kot je poudaril, najvišje plačne razrede, to je 64. in 65. plačni razred, doseglo le majhno število zdravnikov.

Kuštrin je za STA še pojasnil, da tudi ni povsem zaživel sistem variabilnega nagrajevanja oz. posebni vladni projekt skrajševanja čakalnih vrst. Težave so zlasti za sekundarno raven, je pojasnil in dodal, da nameravajo predlagati ustrezno spremembo, da bo zadeva bolj enostavna.

Deli novico:

je bela |  15 .11. 2017 ob  13: 27
mafija.