BO TREBA GLOBE ZARADI KRŠENJA COVIDNIH UKREPOV PLAČATI? "Nasilnežev ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki"

Slovenija

Resorni ministrstvi in služba vlade za zakonodajo bodo do konca avgusta pripravili analizo pravnih podlag, ki so bile uporabljene v prekrškovnih postopkih zaradi kršitev ukrepov v času epidemije covida-19. Vlada je včeraj tudi preklicala sklepe prejšnje vlade o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih protestnih shodih.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na novinarski konferenci po včerajšnji seji vlade sporočila, da je vlada sprejela dva sklepa, ki se nanašata na prekrške, izrečene v času epidemije covida-19, in tožbe za stroške policije na neprijavljenih shodih.

S prvim sklepom je ministrstvoma za notranje zadeve in za pravosodje naložila, da do konca avgusta skupaj s službo vlade za zakonodajo pripravijo analizo vseh pravnih podlag in odlokov, na osnovi katerih so bili času epidemije covida-19 proti posameznikom uvedeni različni prekrškovni postopki ali izrečene globe. V okviru analize bodo opredelili različne kategorije prekrškov oz. postopkov. Ob tem je spomnila, da gre za odloke, ki jih je ustavno sodišče že prepoznalo kot neustavne.

"Šele na podlagi analize se bo mogoče odločiti o nadaljnjih korakih glede identificiranih pomanjkljivosti. Ključno merilo pri tem bo načelo ustavnosti, zakonitosti in sorazmernosti. Ne gre za potezo velikega čopiča. Nasilnežev ne bomo enačili z miroljubnimi protestniki," je poudarila.

Z drugim sklepom pa je vlada včeraj preklicala sklepe prejšnje vlade iz decembra 2021 o vložitvi tožb za povrnitev stroškov policije na štirih protestnih shodih. Delovna skupina državnega odvetništva je namreč svetovala ministrstvu za notranje zadeve, da se nove tožbe ne vlagajo, že vložene pa umaknejo.

Bobnarjeva je ob tem poudarila, da so posegi v ustavno pravico dopustni le izjemoma, ta poseg pa mora biti nujen in sorazmeren. Poudarila je še, da zgolj formalna pomanjkljivost, kot je neprijava protestnega shoda, ne utemeljuje zahtevkov za povrnitev stroškov policije. Ta formalna pomanjkljivost je namreč že sankcionirana z globo, ki jo je policija tudi izrekla.

BONUS VIDEO: Tiskovna konferenca, na kateri je Šuštarjeva vse očitke zanikala, se je sicer začela sproščeno, a po eni uri so živci že začeli popuščati

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  11 .06. 2022 ob  17: 33
Kaznovati je treba vse, ki so te pogoje postavili!