BO TO SPREMENILO POTEK VOJNE? Nemčija odobrila dobavo tankov leopard Ukrajini

Svet

Nemčija je dala zeleno luč za dobavo tankov leopard Ukrajini, je danes v Berlinu po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil tiskovni predstavnik nemške vlade Seffen Hebestreit. Berlin bo Ukrajini dobavil 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa je dal dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke.

Odkar je Rusija februarja lani sprožila invazijo na Ukrajino, v spopadih pomembno vlogo igrajo tanki. Ukrajina se je v tem času večinoma zanašala na tanke T-72 sovjetske izdelave, njene zaveznice pa so ji že obljubile dobavo različnih oklepnih vozil, med drugim britanske tanke challenger 2, ameriška oklepna bojna vozila bradley in francoska bojna vozila AMX-10 RC.

Kljub tej obsežni vojaški pomoči Ukrajini pa se le redko katero bojno vozilo lahko kosa z nemškimi leopardi.

Bojni tanki leopard 2, ki jih proizvaja nemško podjetje Krauss-Maffei Wegmann, so v uporabi od leta 1979 in so bili zamenjava za tanke leopard 1 in ameriške tanke M48 patton. Odtlej se je njihovo število v Evropi in po svetu občutno razširilo. Med drugim so jih uporabljali v akcijah na Kosovu, v Afganistanu in Siriji, poroča britanski BBC.

Leoparde 2 poleg Nemčije trenutno uporabljajo še številne evropske države, in sicer Avstrija, Danska, Finska, Grčija, Madžarska, Norveška, Poljska, Portugalska, Španija, Švedska, Švica in Turčija. Skupno jih je tako po poročanju CNN na kontinentu več kot 2000.

Tank tehta okoli 60 ton in ima štiričlansko posadko. S polnim dizelskim rezervoarjem prevozi približno 500 kilometrov in doseže hitrost do 68 kilometrov na uro.

Glavno orožje leopardov 2 je 120-milimetrski top z gladko cevjo, oborožen pa je tudi z dvema lahkima mitraljezoma in avtomatskim bombometom. Po navedbah proizvajalca Krauss-Maffei Wegmann so tanki dobro zaščiteni pred improviziranimi eksplozivnimi napravami, minami in nekaterim protitankovskim orožjem.

Med drugim izstopajo po tem, da lahko na cilje na razdalji do pet kilometrov, streljajo med premikanjem v vse smeri, poroča Deutsche Welle. "Ti tanki lahko streljajo tudi, ko drvijo s polno hitrostjo. Ruski tanki, recimo T-90, tega ne zmorejo," je pojasnil direktor nemškega tankovskega muzeja Ralf Raths.

Kijev je že več mesecev pozival k dobavi leopardov, saj ima trenutno na razpolago le omejeno število tankov. Tako Ukrajina kot številne zahodne zaveznice so prepričane, da namerava Moskva v prihodnjih mesecih začeti novo obsežno ofenzivo, za soočanje z njo pa bo ključna hitra dobava leopardov.

Odločitev je padla

Kijev skupaj z več zahodnimi državami, med drugim Poljsko, je že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija, ki mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, je bila do tega doslej zadržana. Danes je predstavnik nemške vlade Seffen Hebestreit sporočil, da bo Berlin Ukrajini dobavil 14 tankov leopard 2A6 iz zalog nemške vojske, obenem pa je dal dovoljenje drugim državam, da Kijevu dobavijo omenjene tanke.

Nemški kancler Olaf Scholz je pred dnevi sporočil, da je pripravljen dovoliti dobavo leopardov Ukrajini, a pod pogojem, da ZDA dajo na voljo svoje tanke abrams. S tem se je Nemčija želela izogniti enostranskemu pristopu k dobavi težkega orožja Kijevu. ZDA naj bi bile po poročanju medijev zdaj pripravljene Ukrajini dobaviti bojne tanke M1 abrams.

Olaf Scholz

Ker je v bližini Ukrajine nameščenih veliko tankov leopard, bi njihova hitra dobava po mnenju analitikov lahko spremenila potek vojne. "Ukrajinska vojska opremljena z leopardi bi lahko prebila sovražnikove linije in postopno napredovala tudi do več deset kilometrov naenkrat," je poudaril direktor nemškega proizvajalca orožja Rheinmetall Armin Papperger.

Nemški tanki so tudi nekoliko manj zahtevni za vzdrževanje ter so v primerjavi z ameriškimi abramsi bolj mobilni in imajo manjšo porabo goriva.

Volodimir Zelenski

Zelenski meni, da za zmago potrebujejo 300 leopardov

"Leopard 2 je bil prvotno zasnovan tako, da so ga vzdrževali naborniki, zato ga je enostavneje vzdrževati kot tanke drugih članic Nata, kot je recimo britanski challenger 2," je za CNN povedal Jack Watling, višji raziskovalec na Kraljevem inštitutu za združene službe (RUSI).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prepričan, da bi približno 300 tankov leopard Kijevu pomagalo premagati Rusijo. Analitiki Mednarodnega inštituta za strateške študije pa so prepričani, da bi bilo za spremembo ravnotežja v vojni dovolj že sto leopardov.

Rheinmetall bi lahko Ukrajini dobavil 139 tankov leopard tipa 1 in 2. "Od tankov leopard 2 imamo na voljo 22 vozil, ki bi jih lahko usposobili za uporabo in jih dostavili Ukrajini. Na voljo pa imamo tudi 88 tankov leopard 1," je dejal Papperger, a opozoril, da bi lahko bili njihovi leopardi za izvoz pripravljeni šele prihodnje leto.

Novi nemški obrambni minister Boris Pistorius je medtem zaveznikom že odobril usposabljanje ukrajinskih vojakov za uporabo leopardov. To bi po ocenah strokovnjakov lahko trajalo od tri in šest tednov.

Rusija je sicer že večkrat posvarila pred stopnjevanjem napetosti v Evropi in slabšanju odnosov med Berlinom in Moskvo v primeru dobave leopardov Ukrajini.

Vrhovni poveljnik Natovih sil v Evropi Christopher Cavoli pa je pretekli teden izjavil, da bi bila potencialna eskalacija razmer z odzivom Rusije na dobavo zahodnih bojnih tankov obvladljiva. Hkrati pa je opozoril, da dobava tankov ni čudežna rešitev za Ukrajino v njenem boju proti agresorju.

Dmitrij Peskov

Kremelj: Zahodni tanki bodo v Ukrajini uničeni

Če bodo zahodne države Ukrajini dobavile bojne tanke, bodo ti uničeni na bojišču, so danes opozorili v Kremlju v luči pričakovane uradne odločitve Nemčije, da odobri dobavo tankov leopard Kijevu. Odločitev o dobavi ameriških tankov abrams Ukrajini naj bi danes uradno sporočili tudi v Washingtonu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Tehnološko je to neuspešen načrt. To je precenjevanje potenciala, ki ga bo to dodalo ukrajinski vojski. Ti tanki gorijo kot vsi ostali. So le zelo dragi," je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija