BIDNOVA KAMPANJA OPAZILA JANŠEV TVIT: "Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja"

Svet

Svetovalec za zunanjo politiko demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna Michael Carpenter se je v petek odzval na tvit slovenskega premierja Janeza Janše v podporo predsedniku ZDA Donaldu Trumpu, o tvitu slovenskega premierja pa poročajo tudi ameriški mediji. Janša je danes v odzivu na Carpenterjev tvit zapisal, da gre za očitno laž.

"Lol, Trump je dobil podporo slovenskega premierja, nekoč obtoženega in obsojenega zaradi korupcije. Naj vas ne skrbi slovenski prijatelji, čez 11 dni bo demagoški populizem spakiral kovčke. Sramota," je na Twitterju zapisal Carpenter in pri tem zadnjo besedo v tvitu zapisal v slovenščini.

Tvit je bil deležen številnih odzivov, tako negativnih kot pozitivnih. Med drugim se je odzval nekdanji pomočnik državnega sekretarja ZDA za evropske zadeve Dan Fried. "Običajno ni modro, da se kaka vlada opredeli za eno stran v demokratičnih volitvah tuje države. (ZDA so bile včasih tega krive in smo dobili lekcijo)," je tvitnil Fried.

Janša je v današnjem odzivu na ta tvit zapisal, da "bomo, seveda, vsi izven ZDA spoštovali odločitev ameriških volivcev, ne glede na to, kako bodo odločili. Upam, da boste vi storili isto".

"Da, nisem bil samo po krivem obsojen, ampak tudi trikrat zaprt, prvič na sojenju leta 1988 pred jugoslovanskim komunističnim vojaškim sodiščem. Vendar pa so bili vsi primeri razveljavljeni s strani ustavnega ali drugih sodišč," je še zapisal slovenski premier na Twitterju.

Dodal je, da gre za "očitno laž". "Četudi je to posledica vpliva vaših 'slovenskih prijateljev', za to ni opravičila. Upam, da si ameriška administracija ne bo nikoli več delala sramote s takšnim 'kariernim' diplomatom," je poudaril Janša.

Ameriški mediji pri poročanju o Janševi podpori Trumpu povzemajo agencijo AP, ki je zapisala, da se je premier Janša s tem pridružil regionalnim voditeljem, ki so odkrito podprli Trumpa med kampanjo za ponovno izvolitev. Med njimi sta madžarski premier Viktor Orban in srbski predsednik Aleksandar Vučić.

AP omenja, da je Slovenija rojstna država prve dame ZDA Melanie Trump in dodaja, da je v petek Trumpa podprl tudi član bosanskega predsedstva Milorad Dodik, ki je pozval vse Srbe v ZDA, naj volijo Trumpa. "Desničarski konservativci v vzhodni in srednji Evropi, kot so Orban, Vučić in Janša, včasih kopirajo Trumpov slog vodenja," je zapisal AP.

Samostojno vest o Janševem tvitu je objavil medij Politico, konservativni Washington Times pa navaja, da je tvit voditelja rojstne države prve dame Melanie Trump sledil sporočilom podpore konservativnih voditeljev vzhodne Evrope. Časnik Washington Post piše, da se je slovenski premier s podporo Trumpu pridružil drugim desničarskim voditeljem. "Janševo sporočilo sledi podobnim izjavam dveh drugih populističnih voditeljev v regiji, Orbana in Vučića. Brazilski predsednik Jair Bolsonaro in predsednik Filipinov Rodrigo Duterte sta prav tako podprla Trumpovo ponovno izvolitev," poroča Washington Post. "Slovensko zunanje ministrstvo v Washingtonu je zavrnilo komentar," še piše Washington Post, pri čemer verjetno misli na veleposlaništvo.

Washington Post je Janševo podporo Trumpu omenil še v prispevku o skorajšnji sklenitvi sporazuma o normalizaciji odnosov med Izraelom in Sudanom. Objava sporazuma v Ovalni pisarni Bele hiše je v ZDA odmevala tudi zaradi tega, ker izraelski premier Benjamin Netanjahu kljub Trumpovi spodbudi priložnosti ni izkoristil za izraz podpore predsedniku ZDA.

"Misliš, da bi zaspani Joe lahko dosegel kaj takega, Bibi?" je Netanjahuja vzpodbudil Trump. Izraelski premier se je malce obotavljal, nato pa dejal le, da Izrael ceni vso pomoč za mir od kogarkoli v Ameriki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ivan |  24 .10. 2020 ob  21: 18
Strel v koleno, morda kar v oba...
vseved |  24 .10. 2020 ob  21: 09
12
Janša je bil vedno obsojen , zato ker je bil kriv.