BENETKE OPUSTOŠENE BREZ TURISTOV, DOMAČINI OBUPANI: "To je vojna ..."

Svet

Benetke, ki so bile nekoč turistična meka, danes samevajo. Na trgu sv. Marka so izginili tudi golobi, saj ni nikogar, ki bi jih hranil. Tuje turiste je odgnal koronavirus, domačini pa so obupani in si želijo njihove vrnitve. "Benetke so mrtvo mesto brez turistov," pravi 66-letni gondoljer Mauro Sambo, ki je v tem poslu vse od leta 1975.

(foto: D. G.)

Italijanska vlada je sporočila, da meje ne bo odprla do 3. junija. Okoli kanala Grande vlada mrtva tišina. Okrašene palače na obeh straneh kanala, luksuzni hoteli in kulturne ustanove – vse je zaprto.

Turizem predstavlja 13 odstotkov italijanskega BDP. V tem sektorju je 15 odstotkov vseh delovnih mest v državi. V Benetkah je to veliko bolj izrazito, saj kar 65 odstotkov državljanov dela v turizmu. "Vpliv koronavirusa na prihod tujcev, ki predstavlja 85 odstotkov turizma v mestu, je bolj uničujoč kot v drugih destinacijah, ki imajo več domačih kot tujih turistov," pravi Paola Mar iz mestnega turističnega urada.

(foto: D. G.)

"To je vojna in že v preteklosti smo preživeli vojne," trdi 47-letni gradbenik Francesco Pecin. "To bomo prebrodili po zaslugi našega podjetniškega duha," dodaja. "Ampak potrebujemo turizem." Enrico Facchetti, 61-letni zlatar, se strinja z njim. "Gospodarstvo mesta temelji na turizmu. Morda je to napaka, a nismo imeli druge izbire." Benetke so bile skozi zgodovino odprto zelo mesto in sprejemale trgovce vseh vrst. Ta odprtost je mestu prinesla napredek in prestiž.

"Zgodovinsko gledano so Benetke svetovno, svetovljansko mesto," pravi Facchetti. "Poglejte to baziliko," doda in pokaže na cerkev svetega Marka. "Zgrajena je v bizantinskem slogu, bronasti konji na timpanonu so prispeli iz Carigrada."

(vir: Pixabay)

A obstajajo tudi taki, ki kljub krizi razmišljajo drugače. Na eni od stavb je postavljen velik plakat z zgovornim napisom: "Siti smo nočitve z zajtrkom!" Mestne oblasti namreč že leta zanemarjajo lokalne prebivalce. Benetke s širšim območjem štejejo 260.000 prebivalcev, a jih manj kot petina živi v zgodovinskem središču.

Kljub vsem ugovorom je vrnitev turistov prednostna naloga, nadaljuje Paola Mar. Spomnila je tudi na zgodovinsko visoke poplave s konca lanskega leta, ki so mestu povzročile več milijonov evrov škode. "To mesto trpi že od novembra," je dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija