APOKALIPTIČNE RAZMERE NA REKI: Iz poplavljene igralnice evakuirali otroke, pod vozilom našli truplo (FOTO, VIDEO)

Kronika

V silovitem neurju, ki je v sredo zajelo Reko in povzročilo hudourne vode v mestu, je umrl moški, poročajo hrvaški mediji. Državni hidrometeorološki zavod je za dele Hrvaške za danes razglasil oranžni alarm, ki pomeni nevarno vreme, za preostale dele države pa je napovedal potencialno nevarno vreme.

Moškega so našli v hudourni vodi pod avtom, umrl pa je pred prihodom reševalcev v sredo zvečer, so sporočili iz policijske uprave primorsko-goranske županije.

Tragedija se je domnevno zgodila na Ulici Franje Račka, ki vodi proti centru mesta. "Moški je hodil po ulici in ker gre ta navzdol, ga je voda povlekla s seboj," je za portal povedala očividka. Navaja, da se je vse zgodilo okoli 19.30. "Pod naletom deroče vode se je moški skotalil po ulici kakšnih petdeset metrov in obstal ob kombiju. Ko je hotel vstati, ga je hudournik potegnil pod kombi."

"Potem je prišel drugi moški in ga deset minut vlekel ven. Videli smo, kaj se dogaja ter poklicali reševalce in gasilce, ne vem, ali je bil moški poškodovan," je nadaljevala pripoved.

Ali je truplo, ki so ga našli pod vozilom, moški, o katerem je pričala bralka, za Dnevnik.hr na policiji niso mogli potrditi.

Hudourne vode so poplavile ceste v središču mesta in popolnoma ustavile promet, deževalo je tako močno, da je voda bruhala iz jaškov in se zlivala po ulicah, piše Dnevnik.hr.

V sredo je na Reki po podatkih hrvaškega portala RiMeteo padlo 222 litrov padavin na kvadratni meter, samo od polnoči do druge ure zjutraj pa še dodatnih 46 litrov na kvadratni meter.

Dramatični posnetki prihajajo tudi iz središča Reke – iz poplavljene igralnice so gasilci in občani evakuirali otroke, ki so se med poplavo znašli v prostoru, ki ga je očitno začela polniti voda.

Občani v šoku

"Na reški dež sem navajen, zame je nekaj običajnega in se ne oziram preveč na to. Da pa je Korzo potopljen – tega nisem videl že 50 let. Premočen sem do kože," je za Dnevnik Nove TV povedal eden izmed občanov. 

Ljudje so obtičali v avtomobilih, poškodovane so bile številne zgradbe, med njimi stavba prve reške gimnazije in rektorata univerze. Voda je zalila tudi prostore reške javne gasilske enote.

Močno deževje, ki je v četrtek zajelo dele države, je v osrednji Istri povzročilo veliko škodo. Do nekaterih naselij ni mogoče priti z avtom, številni prebivalci pa so zaradi pokanja cevi ostali brez vode, piše portal GlasIstre.hr.

Poplave na Reki je na današnji seji vlade komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković in jih pripisal klimatskih spremembam. Prizadetim območjem je obljubil pomoč. Dodal je, da bo na Reko popoldne prispel tudi minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki se bo o posledicah neurja pogovarjal z reškim županom Markom Filipovićem in drugimi predstavniki oblasti.

Oranžni alarm 

V mestu so tudi danes možne poplave ter prekinitev oskrbe z elektriko in vodo. Zaradi poslabšane vidljivosti in spolzkih cestišč so nevarne tudi razmere za vožnjo, so opozorili z državnega hidrometeorološkega zavoda.

Danes bi po napovedih zavoda na Reki lahko padlo še okoli 80 litrov padavin na kvadratni meter. Umiritev vremenskih razmer v tem delu hrvaške Istre pričakujejo v petek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija