AMERIŠKI ZVEZDNIK ZARADI UMORA MAME OBSOJEN NA DOSMRTNI ZAPOR: Načrtoval tudi atentat na kanadskega premierja

Kronika

Ryan Grantham, ameriški igralec, poznan predvsem po vlogi v najstniški seriji Riverdale, je bil obsojen na dosmrtno ječo, po tem ko je priznal, da je ubil svojo mamo. Čez 14 let bo imel možnost pogojnega izpusta. V svojem priznanju je dejal, da je to naredil, da bi jo rešil pred pričanjem o njegovem načrtu umora kanadskega premierja Justina Trudeauja.

24-letnik se po priznanju ne bo mogel pritožiti. Priznal je krivdo za umor druge stopnje. Marca 2020 je ustrelil svojo 64-letno mater Barbaro Waite, medtem ko je ta igrala klavir. Sodnica vrhovnega sodišča je ob izreku sodbe dejala, da se ji zdi, da se mladenič dejanja resnično kesa, da je v zaporu poiskal psihiatrično pomoč ter prejel pozitivne ocene o svojem vedenju in napredku.

Po tem ko je svojo mati ustrelil v tilnik, je posnel video, v katerem je umor priznal in pokazal njeno negibno telo, so junija razkrili tožilci. Po krutem dejanju je kupil pivo in marihuano, eksperimentiral s pripravo molotovk in gledal Netflix. Nato je truplo pokril z rjuho in legel v posteljo, poroča jutarnji.hr.

Kot je povedal kriminalistom, je naslednje jutro na klavir obesil rožni venec in okoli trupla razporedil prižgane sveče.

Svoj avto je opremil s tremi pištolami, strelivom, ducatom molotovk, opremo za kampiranje in navodili za pot do Trudeaujeve počitniške koče v Ottawi. A na poti si je premislil in se predal vancouvrski policiji.

Truplo 64-letnice je 1. aprila 2020 našla njena hči Lisa, ki je prišla na kraj po tem, ko se mati ni odzivala na klice in sporočila. "Zelo mi je žal, mama, tako mi je žal, Lisa ... Sovražim se. O meni je veliko novic. Filmi in serije. Na stotine ur mene za gledanje in seciranje. Nihče tega ne more razumeti," je del Granthamovega zmedenega dnevnika, ki so ga prebrali med sojenjem.

Psihiatrične ocene so pokazale, da je Grantham pred umorom šel skozi "intenzivno obdobje klinične depresije, z nagnjenji k nasilju in samomoru". Svojo mamo, ki se je takrat borila z rakom, naj bi se odločil ubiti zato, "da bi ji prihranil, da bi videla nasilje, ki ga je nameraval zagrešiti".

"Ne morem pojasniti ali opravičiti svojih dejanj. Nimam izgovorov. Boli me, ko pomislim, koliko življenja sem zapravil. Žal mi je z vsakim delčkom svojega bitja," je na sodišču dejal 24-letnik.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija