ABRAHAM MORSKE BIOLOŠKE POSTAJE: Zdaj vemo, da morja niso neizčrpen, temveč nenadomestljiv vir (FOTO)

Piran

V portoroškem Avditoriju so včeraj s slavnostno prireditvijo obeležili 50-letnico Morske biološke postaje Piran, edine slovenske raziskovalne enote, ki se ukvarja izključno z raziskavami morskih ekosistemov. Predsednik DZ Dejan Židan je ob tej priložnosti izpostavil njeno vlogo pri širjenju zavesti o varovanju morja.

Kot je spomnil slavnosti govornik Židan, je morje okno v svet ter ključen gospodarski, socialni in okoljski okvir, a hkrati veliko več: "Morja in oceani so za človeštvo nenadomestljivi. So ključ za naše preživetje in tudi našo prihodnost." Kot je ugotavljal predsednik DZ, pa se je na morje od nekdaj gledalo kot na neskončen in neizčrpen vir, ki se samodejno obnavlja. Žal pa se danes zaradi človeških dejavnosti s številnimi okoljskimi vplivi oceani in morja soočajo z izgubo številnih vrst morskih organizmov in z žalostnim propadanjem morskega in obalnega okolja.

"Naša zavest o varovanju morja, o pomembnosti primernega ravnanja z morji in oceani, kot tudi zavest, da morje pripada vsem nam, je torej za prihodnost oceanov ključna. In prav morske znanosti in oceanske raziskave so tisto, kar lahko v veliki meri vpliva na našo zavest in naše ravnanje," je opozoril Židan in se obenem zahvalil Morski biološki postaji za širjenje zavesti o tem, da je treba postaviti morje na mesto, ki si ga zasluži.

Prav osveščanje je po njegovem ključno, saj je morsko okolje "preveč dragocen habitat, da bi ga izgubili zaradi človekovega neodgovornega ravnanja". Sedanja okoljska kriza, je še izpostavil Židan, omogoča tri vrste odzivov. Tu sta zanikanje in strah, ki sta napačen odziv, "lahko pa se poglobimo v spremembe, lahko jih razumemo, lahko se jim prilagajamo in hkrati delujemo tako, da jih vsaj upočasnjujemo".

Še pred Židanom je Matjaž Kuntner, direktor Nacionalnega inštituta za biologijo, pod čigar okrilje sodi Morska biološka postaja, izpostavil, da gre za edino dislocirano raziskovalno enoto inštituta izven Ljubljane, s čimer pomembno prispeva k decentralizaciji slovenske znanosti. Vodja postaje Patricija Mozetič pa je ocenila, da se je piranski zavod v 50 letih od skromnih začetkov razvil v pomembno znanstveno-raziskovalno ustanovo, "ki se lahko s sodobno raziskovalno infrastrukturo, znanjem in rezultati dela mirno postavi ob bok sredozemskim in drugim svetovnim morskim raziskovalnim postajam".

Danes je Morska biološka postaja po njenih besedah multidisciplinarna skupina s 37 zaposlenimi, od tega 22 raziskovalci z doktoratom. Med najpomembnejšimi raziskovalnimi področji pa sodijo biologija in ekologija morja in obalnega pasu, biogeokemijsko kroženje snovi, fizikalna oceanografija, podnebne spremembe, onesnaževanje morja, varstvo narave in okolja ter zametki morske biotehnologije. Trenutno sodeluje tudi pri desetih različnih evropskih projektih, obenem pa je prepoznavna po širjenju znanja o morju, osveščanju javnosti in promociji znanosti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija