22 LET ČAKANJA: Sklad naj obalnim občinam vrne zemljo

Koper

Trije obalni župani bodo s pooblastili občinskih svetov vložili zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti dela zakona o skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Ta namreč še vedno upravlja z zemljišči na območju občin, kar občinam povzorča preglavice pri načrtovanju prostorskega razvoja.

Zemljišč, s katerimi razpolaga sklad, je v Izoli za pol občine

Pravna praznina, ki bi definirala zemljišča, ki po koncu denacionalizacijskih postopkov preidejo s sklada kmetijskih zemljišč in gozdov nazaj na občine in pod kakšnimi pogoji se to zgodi, povzroča sive lase občinam na Obali. "Zakon o Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije je neustaven, saj določenega vprašanja, ki bi ga moral urediti, ne ureja ter vzpostavlja pravno praznino," so prepričani v občinah Koper, Izola in Piran.

Župani bodo vložili zahtevo za oceno ustavnosti

Zato so se vse tri občine odločile, da na sklad ne bodo več čakale, temveč so svetniki župane pooblastili, naj vložijo zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 22. člena zakona o skladu. Nato naj se sprejme nov zakon, ki bo določal pod kakšnimi pogoji in katera zemljišča bodo prešla v last občin.

Največ težav je v Izoli

V Izoli je zemljišč, s katerimi še vedno upravlja sklad kar za polovico občine, v Piranu 800 hektarjev, v Kopru pa 50. "Kjer niso primerna zemljišča za kmetijsko uporabo, bi lahko občine načrtovale trajnostni razvoj," je na seji občinskega sveta minuli teden v Kopru povedala direktorica občinske uprave, Sabina Mozetič.

Deli novico:

Lili |  02 .10. 2015 ob  12: 27
Država in strici iz ozadja, ne bodo NIKOLI spustili obalne zemlje iz svojih krempljev!!!!
Kinte |  01 .10. 2015 ob  13: 43
-1
Popoviću in Lopov Lopov Tatu se že smeje....
@moderna besedna zveza |  01 .10. 2015 ob  09: 39
biznis vohajo tudi v drugih občinah! Kakšen uma uma bunga bunga biznis za posvečene bo to....njivica s top razgledom (katero imajo že zdaj v najemu od sklada), jo bo preko noči moč odkupiti za male pare, e, potempa malce spremembe prostorskega načrta in...
A |  01 .10. 2015 ob  09: 20
jim je prišlo končno iz "riti v glavo".Upam da bo sedaj konec najemanj zemljišč ljudi niz LJ,KR,CE,MB .......za gojenje paradižnika ,v resnici pa to uporabljajo za brezplačno kampiranje .parkiranje avtomobilov itd kot se to dogaja v piranski občini ......zato ni bilo potrebno 22let!
moderna besedna zveza |  01 .10. 2015 ob  09: 17
V Kopru že vohajo biznis:
Kjer niso primerna zemljišča za kmetijsko uporabo, bi lahko občine načrtovale "trajnostni razvoj"