ZANIMIVO DEJSTVO O SLOVENCIH: Največ jih rojstni dan praznuje 1. januarja, najmanj pa na silvestrovo

Slovenija

Prvega januarja ima rojstni dan največ prebivalcev Slovenije, in sicer 7552. Najmanj prebivalcev ima rojstni dan na silvestrovo, 4731. Po številu rojstev pa izstopajo tudi dnevi v zadnji tretjini septembra, oziroma dnevi po približno devetih mesecih od božično-novoletnih praznikov, kažejo podatki republiškega statističnega urada (Surs).

Kar 7552 Slovenk in Slovencev ne praznuje 1. januarja le začetka novega leta, ampak še svoj rojstni dan. Toliko prebivalcev ima namreč ta datum tudi v uradnih dokumentih naveden kot datum rojstva. Na dan prej, na silvestrovo, je rojenih najmanj prebivalcev Slovenije (4731), če izvzamemo 29. februar, kar je po navedbah Sursa zanimivo. Številčno razmerje med prebivalci, ki imajo rojstni dan 1. januarja in 31. decembra, je 1,6:1. Med nobenima drugima dnevoma v letu ni tolikšne razlike v številu rojstev na posamezen dan, so poudarili.

Starši doma rojenih otrok v preteklosti velikokrat prijavili nepravi datum rojstva

Oba podatka sta deloma posledica navade iz časa, ko so se otroci večinoma rojevali doma. Številni starši otrok, ki so se rodili na zadnji dan (ali zadnje dni) v letu, so namreč pri prijavi rojstva navedli kot datum otrokovega rojstva 1. januar. Po navedbah Sursa so tako ravnali iz "pragmatičnih" razlogov: vedeli so, da so s tem otroka formalno "pomladili" za eno leto in da ga bodo zato lahko dlje časa zadržali doma, saj bo začel hoditi v šolo leto pozneje. Predvsem je bilo to pomembno za fante, ker so šli tako lahko leto pozneje k vojakom. Tako prijavljanje rojstev je bilo mogoče, dokler se večina otrok ni rodila v porodnišnici ali drugi zdravstveni ustanovi, ki tudi uradno prijavi rojstvo.

Po letu 1970, ko se je že 96 odstotkov otrok rodilo v porodnišnici in se je s tem možnost prijave nepravega datuma rojstva zelo zmanjšala, sta se števili prebivalcev, rojenih na 1. januar in 31. december, približno izenačili. Umetno prestavljanje datuma rojstva, predvsem dečkov, na 1. januar, je imelo še eno posledico: navidezno je porušilo naravno številčno razmerje med spoloma. Biološko se namreč rodi skoraj vedno nekaj več dečkov kot deklic, v nekaterih letih pa se je v decembru po uradnih podatkih rodilo več deklic, čeprav se jih v resnici ni.

Izstopajoče veliko število otrok se rodi tudi devet mesecev po božično-novoletnih praznikih

V zadnjih desetih letih se je število prebivalcev, rojenih na 1. januar, zmanjšalo za 250, število rojenih na 31. december pa povečalo za več kot 100. Na drugem mestu po številu rojstev je 1. oktober. Na ta dan praznuje svoj rojstni dan 6375 Slovenk in Slovencev. Po številu rojstev pa izstopajo tudi dnevi v zadnji tretjini septembra, torej dnevi po približno devetih mesecih od božično-novoletnih praznikov. Takrat praznuje rojstni dan od 6100 do 6200 prebivalcev dnevno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  28 .12. 2018 ob  23: 37
1. januar je moj roj. dan. Za druge komunistični praznik...Slovenija je itak polno komunistov...pomnimo mi vse te tovariše od Simonovića, ko je začel delat na tomosu svoj prvi dan z komunistično knjižnico...dobili so šolo, dobre službe na vodilnih položajih, gradili so črne gradnje ipd. To so ti naši vele komunisti v Sloveniji. Zase in za svoje ljudi bodo vedno poskrbeli...enako velja za belogardiste....za vse njihove partijce bo pošlihtano...a narod glup verjame v volitve in njeno boljšo prihodnost... ja. ma ne za nepartijce...pitajte Pečanovo.