S PONEDELJKOM SE ODPIRAJO FITNESI: Vladno odločitev nestrpno pričakoval tudi Madžarović

Koper

Lastniki fitnesov so z nestrpnostjo pričakali današnjo odločitev vlade o ponovnem odprtju fitnesov v ponedeljek. Med njimi tudi Dejan Madžarović iz koprske Fit manije. V njihovem fitnesu se že pripravljajo na ponedeljkovo odprtje.

Dejan Madžarović (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka v Sloveniji dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Prav tako se bodo lahko odprli vsi hoteli, nastanitveni obrati za zdraviliško zdravljenje, fitnesi in wellnessi, prav tako tudi bazeni, je na novinarski konferenci pojasnil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

(vir: Pexels)

"Zaradi zaprtja smo izgubili najboljšo sezono"

Kot pravi Dejan Madžarović, ki se s fitnesom ukvarja že trideset let, so fitnesi zaradi zaprtja "izgubili najboljšo sezono, ki je za nas marec, april in maj." Za čas zaprtja so normalno plačevali "najemnino, stavbno zemljišče in davke. V teh treh mesecih nam razen občinskih prostorov ni bila oproščena nobena najemnina, noben paket pomoči nas ni zajel," izpostavlja Madžarović.

Poleg tega "se tudi zelo odlaša z datumi. Vse do danes nas že 'vlečejo', da smo vsi na trnih in buljimo v telefone in novice, kdaj bo zelena luč … Dokler je ne dobimo, ne moremo dihati mirno," prizna. "Vsi smo že 100-odstotni, da se bomo lahko odprli in pravi šok bi bil, če bi bilo kaj drugače. Mislim, da bi se vsem zmešalo," je dodal, ko smo ga poklicali danes dopoldne.

Bojana Beović (vir: bojanabeovic.si)

Obrnil se je tudi na Beovićevo: "Vlada je očitno odločila drugače"

Madžarović se je pred dvema tednoma, ko je vlada napovedala sprostitev treningov v kontaktnih športih, ki pa ni zajemala fitnesov, pisno obrnil tudi na epidemiologinjo Bojano Beović. "To mi je bilo čudno, zato sem ji pisal in odgovorila mi je, citiram njene besede: 'Mi smo zeleno luč (za odprtje fitnesov, op. a.) dali, ampak se je vlada očitno odločila drugače.'" Kot nadaljuje Madžarović, "tudi pri odprtju mej stroka govori svoje, država pa hiti zaradi reševanja turizma. (…) Izkazalo se je, da je ogromno odločitev politične narave."

Lastniki fitnesov so 'izviseli' tudi pri skupinskih vadbah. V fitnesih, ki imajo poleg naprav tudi telovadnico, namenjeno izvajanju skupinskih vadb, slednjih do sedaj še ne smejo izvajati. Medtem ko se skupinske vadbe lahko že izvaja v športnih objektih, ki niso v sklopu fitnesov.

(vir: Pixabay)

V fitnesu po novem brez tuširanja

"Pri nas smo že 1. marca uvedli covid-19 pravila, ko jih še ni bilo ne v trgovinah ne nikjer drugje," pojasni Madžarović. "Navodila že imamo, so splošna in človeška," nadaljuje. "Od upoštevanja distance, higiene, pa čim manj zadrževanja v garderobah, pa tudi tuširanja naj ne bi bilo, to bi vsi opravili doma. Obiskovalci pridejo z masko, si jo dajo dol, opravijo trening, razkužijo roke. Nič grozno motečega ali strašnega."

(vir: Pixabay)

Zaradi pomanjkanja gibanja marsikdo pridobil odvečne kilograme

"Tu ne gre samo za lastnike fitnesov po Sloveniji, ki nas je čez 200. Tu gre za tisoče in tisoče ljudi po Sloveniji, ki smo jim onemogočili vadbo. V naš fitnes hodi tudi gospa, ki ima 81 let, pa srčni, inzulinski bolniki, ljudje z anoreksijo, bulimijo … Vsem tem smo onemogočili vadbo in tem ljudem naredili eno veliko škodo," pove Madžarović.

Kot dodaja, opaža, da je karantena pustila posledice na zdravju ljudi. "Opažam, da so ljudje, ki to prej niso bili, bistveno bolj zarejeni, zaliti z vodo. Ker je bilo vse pogojeno z enim pritiskom, stresom, paniko, vsi so bili zaprti," zaključuje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija