ŽUPANI SOGLASNO: Istrski župani za odstranitev žične ograje

Piran

Župani slovenskega in hrvaškega dela Istre so po današnjem sestanku na mejnem prehodu Dragonja soglasno zahtevali odstranitev žične ograje, obenem pa so pooblastili župana Istrske županije Valterja Flega, da se o tem pogovori s slovenskim premierom Mirom Cerarjem. S tem, da so pooblastili Flega, so želeli pokazati, da je Istra samo ena.

Vsi župani - poleg slovenskih in hrvaških županov so se sestanka udeležili tudi predstavniki občin iz sosednje Italije - menijo, da žice ne potrebujejo in da ta ne bo rešila problemov, lahko pa povzroči negativne učinke za gospodarstvo in turizem, je medijem po sestanku povedal Flego.

Problem migracij je treba rešiti pri izvoru

Kot je dodal, ne bežijo od tega, da je treba poskrbeti za varnost meja, vendar je problem treba rešiti pri izvoru in ne na meji med Slovenijo in Hrvaško. Župani so Flegu dali mandat, da se s slovenskim predsednikom vlade pogovori o njihovi želji, da se odstrani žično ograjo ter da se zatem spet srečajo in pogovarjajo naprej.

"Verjamem, da me bo dr. Cerar sprejel na pogovor," je nadaljeval Flego, pri čemer termin srečanja ni odvisen od njega. Kot je pojasnil, je Cerarju pisal v torek, zdaj ko so ga podprli še župani, pa čaka na klic iz Ljubljane.

Vsak meter žice v Istri je odveč

Po njegovih ocenah je na meji v Istri sicer štiri do pet kilometrov žične ograje, vendar "je vsak meter preveč". Kot je še dodal, "v kolikor obstaja neka vrsta grožnje, obstaja veliko bolj sofisticiranih načinov reševanja te grožnje".

Tudi po mnenju piranskega župana Petra Bossmana žica ne bo rešila problemov. Kot je poudaril, s tem, ko so prav Flega pooblastili za pogovor s Cerarjem, sporočajo tudi, da je Istra ena.

Zbirni center za Begunce bi organizirali v Sečovljah

Potrdil je tudi, da so na poziv vlade dopustili možnost, da bi v primeru prihoda večjega števila beguncev v Slovenijo lahko eventuelno zagotovili prostore za zbirni center, in sicer v Sečovljah.

Koprski župan Boris Popovič pa je ocenil, da je žična ograja v danem položaju "noro dejanje" in opozoril na nevarnost za divje živali. Bil je kritičen tudi do obnašanja predsednika vlade do županov, ki o postavitvi ograje niso bili obveščeni: "Dejstvo je, da informacij nimamo, in če mi nimamo informacij, se tudi odločiti ne moremo."

Potrebujemo bolj civilizirane načine obvladovanja mej

Odbornik na tržaški občini Roberto Treu upa, da bo Cerar ponovno premislil svoje stališče in da bo prišlo do odstranitve ograje. Stališče hrvaških in slovenskih županov so podprli tudi predstavniki italijanskih občin Trst, Milje in Dolina. Pri tem je Treu podaril potrebo po iskanju bolj civiliziranih modernih načinov nadzora meje.

Zagovorniki žice in tovrstnega reševanja problemov bodo vedno prisotni, je ocenil, vendar "velika večina ljudi razmišlja na drugačen način in ve, da je to barbarski način soočenja s težavami"

Deli novico:

dare čekeliš |  24 .12. 2015 ob  23: 50
vsem tistim, ki so izgubili svoje domove in so na poti k lepši prihodnost, katerim najbolj zavedni slovenci ne privoščijo lepšega jutri želim, da se jim izpolnijo vse njihove želje in pričakovanja...
Narava |  23 .12. 2015 ob  14: 35
No, Bossman glede Istre res ne razume kaj dosti, tako da je najbolje, da se vzdrži kateregakoli komentarja,razen če nas hoče nasmejati.
fuzbal stručko |  20 .12. 2015 ob  19: 36
Klemenčič ni popustil zbornici in ni razrešil notarke Polke Bošković
Notarska zbornica ji očita hujše kršitve
14. december 2015 ob 15:34,
zadnji poseg: 17. december 2015 ob 13:44
Koper/Ljubljana - MMC RTV SLO/Televizija Slovenija

Ministrstvo za pravosodje je ustavilo postopek za razrešitev koprske notarke Polke Bošković. Postopek je ministru predlagala notarska zbornica, ker meni, da sta funkciji notarke in mestne svetnice nezdružljivi.

Zbornica ob tem Boškovićevi očita tudi, da naj bi opravljala posle, ki niso združljivi z ugledom in neoporečnostjo notarskega poklica. Vendar minister Klemenčič po drugi strani ugotavlja, da za razrešitev ni razlogov.

Zakon o notariatu namreč predvideva razrešitev notarja, ko ta sprejme plačano službo ali funkcijo, ne pa tudi takrat, "ko služba oziroma funkcija ni plačana, kot velja v primeru nepoklicnega opravljanja funkcije občinskega svetnika", pojasnjujejo na ministrstvu

Zbornica za krnitev ugleda nima argumentov
Notarska zbornica je v predlogu za razrešitev Boškovičeve navajala, da notarjem ni dovoljeno opravljanje poslov, ki so nezdružljivi z ugledom in neoporečnostjo, ki ju zahteva opravljanje notarskega poklica ali zaradi katerih bi lahko bilo okrnjeno zaupanje v notarjevo nepristranskost in verodostojnost pri njem izdanih listin.

Klemenčič ugotavlja, da zbornica "ni ne navedla ne konkretizirala in ne dokazala obstoja poslov, ki naj bi jih notarka opravljala in ki naj bi bili nezdružljivi z ugledom in neoporečnostjo, ki ju zahteva opravljanje notariata ali zaradi katerih bi bilo lahko okrnjeno zaupanje v notarjevo nepristranskost in verodostojnost".

Boškovičeva: "Vsaj minister ni podlegel vplivom"
"Vesela sem, da je vsaj pri ministru prevladala strokovnost in ni podlegel vplivom lokalne politike, tako kot je vodstvo zbornice," se je na sklep ministrstva za TV Slovenija odzvala Polka Bošković. Pravi, da se je izkazalo vse, kar je ves čas trdila, to je "da funkciji nista nezdružljivi. To so ugotovili tudi ugledni pravni strokovnjaki."

Boškovičeva se še vedno sprašuje: "Ali je naključje, da je zbornica predlagala mojo razrešitev kmalu po tem, ko je koprski župan ob dogajanju z obalnim zavetiščem za živali, v katerega sem se vključila kot občinska svetnica, izjavil, da bo zoper mene uporabil vsa sredstva?"

Ob predlogu ministru za razrešitev septembra letos je zbornica presodila, da so kršitve Boškovičeve tako hude, da terjajo takojšnjo razrešitev. Da je Boškovićeva že eno leto mestna svetnica, so, kot so navajali, izvedeli "iz medijev in od strank".

Minister Klemenčič je zbornici nato 14. oktobra predlagal uvedbo disciplinskega postopka zoper Boškovičevo, če meni, da obstaja sum hujših kršitev, vendar ga zbornica do danes ni sprožila.

"Kaj pa naj najdejo v disciplinskem postopku, česar ni ugotovil že minister? Ne procesno ne vsebinsko ni podlage za uvedbo kakršnega koli disciplinskega postopka. Če pa ga bodo uvedli, bom nemudoma zahtevala njegovo ustavitev," napoveduje Boškovićeva.

»Sklepa ministra za pravosodje, s katerim je ustavil postopek razrešitve notarke Polke Bošković v tej fazi ne moremo komentirati. Odločitev in stališče Notarske zbornice Slovenije bomo zavzeli po natančni proučitvi sklepa in vseh dejstev ter o tem obvestili vse vpletene in javnost«, odgovarjajo na notarski zbornici.
Eugenija Carl, TV Slovenija
Prijavi napako
fuzbal stručko |  20 .12. 2015 ob  19: 31


Pravosodje

Polka Bošković ostaja notarka

Tatjana Tanackovič

15. december 2015 15. december 2015 0:00

Pravosodni minister Goran Klemenčič je ustavil postopek razrešitve koprske notarke Polke Bošković. Ugotovil je, da pravne podlage za njeno razrešitev ni, četudi notarska zbornica trdi drugače.

(Foto: Bojan Velikonja)

Postopek zoper koprsko notarko Polko Bošković je ministrstvo za pravosodje uvedlo na predlog notarske zbornice, kjer so trdili, da je sodelovanje notarjev pri delu občinskih organov in odborov v nasprotju z zakonom o notariatu. Že pred leti so pri notarski zbornici zavzeli stališče, da je notariat nezdružljiv z odvetništvom ali katero koli plačano službo oziroma izvršilno politično funkcijo, kamor po mnenju predsednice notarske zbornice Sonje Kralj spada tudi funkcija občinskega svetnika. Ker je Boškovićeva od lanskih lokalnih volitev tudi koprska mestna svetnica, je bil za notarsko zbornico razlog za njeno razrešitev kot na dlani. Vendar je pravosodni minister odločil drugače.

Z ministrstva so sporočili, da je postopek razrešitve ustavljen, saj so ugotovili, da pravne podlage za razrešitev notarke ni. Kot so pojasnili, iz zakona o notariatu izhaja le to, da notar ne sme opravljati plačane službe ali funkcije, ni pa razrešitveni razlog to, če notar opravlja funkcijo, ki ni plačana, kar pa funkcija občinskega svetnika po navedbah ministrstva ni. Na to sta v pravnem mnenju opozorila tudi Ciril Ribičič in Rajko Pirnat. »Vesela sem, da je minister Goran Klemenčič odločil v skladu s stroko in ni podlegel različnim pritiskom,« je z odločitvijo zadovoljna koprska notarka Polka Bošković, ki je ves čas zatrjevala, da je v ozadju koprski župan Boris Popovič. Ker Boškovićeva kot notarka ne opravlja nobenih poslov za Mestno občino Koper, je odpadel tudi ta razrešitveni razlog. Zato Boškovićeva ostaja koprska notarka in koprska občinska svetnica. Pri tem poudarja, da je zdaj jasno, da je notarska zbornica že nekaj let notarjem kratila ustavno pravico sodelovanja na volitvah.
Papi |  17 .12. 2015 ob  17: 06
Po mojem bo čistokrvni hrvat ki je direktor okolja imel koristi s to žico....
spejs |  17 .12. 2015 ob  17: 05
treba premestit žico na črni kal...
@ @sveti jurij | danes ob 17:27 | včeraj ob 17:46 in vsem ostalim ištrijanom |  17 .12. 2015 ob  13: 23
moraš met pa res malo v glavi, če govoriš o neki enotni istri! Hrvati seveda govorijo o enotni istri a v okviru hrvaške, zato, ker bi si radi prisvojili tudi tisto ker nikdar ni bilo hrvaško. Tako, da tisti, ki sanjate o neki enotni istri, kar lepo pot pod noge in čez mejo v hr, tam boste imeli enotno in veliko istro! Slo pa je slo od prekmurja pa vse do Slovenske istre, pa če vam je prav ali pa ne!
@@sveti jurij |  17 .12. 2015 ob  11: 09
Ištrijan,kot se imenuješ, seveda te ne briga kaj se dogaja na meji z Avstrijo in mađarsko, ke rniti ne veš kje sta ti dve državi. Zate je Trst še vedno edino kar si videl v življenju, še vedno hodiš tja po kavo in prašek . Hlapec si bil in boš ostal,kar pa je pri tvoji zaostalosti tudi normalno in edino pravilno.
montenegro |  17 .12. 2015 ob  10: 54
U istre so tudi Peroji kateri so eno najbolj avtohtonih naselij.
@ sem od te | danes ob 08:41  |  17 .12. 2015 ob  10: 27
ma si pozabil na albance, ki jih je največ in so skoraj večinski prebivalci v nekaterih istrskih mestih!
več |  17 .12. 2015 ob  09: 01
ko pride pomlad, bo ograja prenizka diopovero. sem star in me je malo strah
@sveti jurij | danes ob 08:25 |  17 .12. 2015 ob  08: 50
Kaj me mene kot Ištrijana k. briga kaj se dogaja na meji z Avstrijo ali Madžarsko V Italijo pa še vedno lahko gremo kjer mi zapaše, tudi če so tam postavili prav vojakov, saj nikjer ni neprehodnih ovir!
1