ZNANSTVENIKI OPOZARJAJO PRED NOVO RAZLIČICO COVIDA: Izogne se lahko protitelesom; razvila naj bi se pri bolniku s HIV-om

Svet

Znanstveniki opozarjajo pred novo različico covida-19, ki nosi izjemno veliko mutacij in se lahko izogne obrambi telesa. Posledično lahko pričakujemo nove valove epidemije novega koronavirusa. Doslej je bilo sicer v treh državah z genomskim sekvenciranjem potrjenih le deset primerov, a je različica poimenovana B.1.1.529 med raziskovalci sprožila veliko zaskrbljenosti, saj ji lahko njene številne mutacije pomagajo, da se izogne imunosti.

Različica B.1.1.529 ima 32 mutacij v proteinu, ki ga večina cepiv uporablja za pripravo obrambe imunskega sistema proti covidu-19. Mutacije v tem proteinu lahko vplivajo na sposobnost virusa, da okuži celice in se širi, a tudi otežijo imunskim celicam, da napadejo patogen, piše The Guardian.

Nevarna različica je bila prvič opažena v Bocvani, kjer so do zdaj sekvencirali tri primere. Še šest jih je bilo potrjenih v Južni Afriki in eden pri popotniku v Hongkongu, ki se je vračal iz Južne Afrike.

Dr. Tom Peacock, virolog na Imperial College v Londonu, je objavil podrobnosti o novi različici na spletnem mestu za izmenjavo genoma, pri čemer je opozoril, da "neverjetno velika količina konic mutacij kaže, da bi to lahko bilo resnično zaskrbljujoče".

Peacock je v seriji tvitov dejal, da bi nov sev bilo treba "zelo, zelo spremljati zaradi grozljivega profila konic", vendar je dodal, da se lahko izkaže za "nenavadno gručo", ki ni zelo prenosljiva. "Upam, da je tako," je še dodal.

Nova različica nastala pri bolniku s HIV-om? 

Profesor Francois Balloux, direktor Inštituta za genetiko UCL, je dejal, da se je veliko število mutacij v tej različici očitno nabralo v "enkratnem izbruhu", kar kaže na to, da se je B.1.1.529 morda razvila med kronično okužbo pri osebi z zelo oslabljenim imunskim sistemom, morda pri nezdravljenem bolniku z virusom HIV oziroma aidsom.

"Težko je napovedati, kako prenosljiv je nov sev v tej fazi. Zaenkrat bi ga bilo treba pozorno spremljati in analizirati, vendar ni razloga za pretirano zaskrbljenost, razen če se bodo okužbe v bližnji prihodnosti začele povečevati," je še dodal Balloux.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  14: 27
Prekleti laznivci, kaj si bodo se zmislili? Letece kurce z sifilisom? Prekleta banda sionisticna!
Obala1 |  26 .11. 2021 ob  00: 40
@bella pa zvitalisica smesno je pa to, da se po tolikem času , zavajanju, lazeh, korupciji In se marsikaj, folku sploh ne sanja, da bi razmišljali malo z lastno glavo….ne, nima smisla, vlada pravi tako al strokovnjaki pravijo tako In oni so dobri In skrbijo za nas …nobena ovca se ne vprasa kako je virus na sploh prisel ven ( seveda sam od sebe ) In vsakih par mesecev mutira v nekaj strahotnega….najhujsi virus je strah od normalnega zivljenja, pa to da se folk polarizira In eni druge grdo gledamo…najhujsi virus so politiki In mediji, vse ostalo so sranja katera se dajo premagat …vendar tem virusom ( politikom In medijem ) ovce dajo moć …pa vsak naj se najde v tej zgodbi
Zvitalisica |  25 .11. 2021 ob  21: 08
11
Pandemija strahu, ustrahovanja, lazi, grozenj, odlokov, diktature, deljenja tega majhnega naroda, pandemija vsiljevanja cepiv in butastih potrdil, pandemija dvomljivih statisticnih podatkov, s katerimi bombardirajo narod, bo imela neslutene usodne posledice na celotnem narodu.
Bella |  25 .11. 2021 ob  20: 57
11
Nov virus, nova ekipa "zdravnikov", "novinarjev", "dobrodelnezev", ki se ni zasluzila. Ovce so tiho, cepljenje bo vsezivljensko, stari ze pomrli ali se bodo, mladi sterilni in cilj, da se zmanjsa stevilo na planetu se uresnicuje.
Mi pa tiho, kazemo butastim studentom kodo in osebno in najbolj zalostno, da se vecini to zdi normalno.