ŽIVALI IN VROČINA: Kako se izognemo resnim zdravstvenim težavam?

Trendi

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je ob dvigu temperatur izdala priporočila za pomoč živalim ob visokih temperaturah. Pri tem opozarja, da je treba živalim ob visokih temperaturah vedno zagotoviti svežo vodo in senco, prevažati pa jih je najbolje ponoči.

Na upravi opozarjajo, da kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam in visoki zračni vlažnosti, lahko pride do resnih okvar njenega zdravstvenega stanja oziroma toplotnega udara. Znaki slednjega so pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste sluznice, drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest ali celo pogin. V takem stanju je treba žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo, glavo pa jih dvigniti. Ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

Zdravstvene težave živali ob visokih temperaturah lahko preprečimo s svežo pitno vodo, ki naj jo ima vedno na voljo. Živalim je treba omogočiti tudi dostop do sence in hladnejših mest. Nikoli jih ne smemo puščati v zaprtem, parkiranem avtomobilu. Sprehode in druge fizične aktivnosti je treba omejiti na jutranje in večerne ure, pravijo na upravi.

Da bi se izognili visokim dnevnim temperaturam pri prevozu, na upravi priporočajo, da je živali najbolje prevažati ponoči. V primeru, da pot vključuje kraje, kjer so predvideni zastoji, še posebej v visoki turistični sezoni, se je dobro pozanimati o predvidenih čakalnih dobah ter načrtovati pot na način, da se čakanju kar se da izognemo.

Vozilo je treba vedno parkirati v senci, če je le mogoče pravokotno na smer gibanja vetra, tako da se še dodatno poveča izmenjava zraka v vozilu. V primeru dolgih voženj je treba poskrbeti za to, da imajo živali vedno na voljo dovolj sveže vode.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija