Zima pokazala zobe

Temperature so padle, zapihala je burja. Prihaja prava zima, kot jo na Obali poznamo. Po Sloveniji je že zapadel snega, a kaj se nam obeta?

Cel december in večji del januarja smo govorili o tem, da imamo opravka z nadpovprečno toplo zimo. A vremenoslovci so ves čas dejali, da ni nikakršnih zagotovil, da bo tako do pomladi. Snega na Obali zaenkrat (še) ne bo, a zima kljub temu kaže zobe z nizkimi temperaturami, predvsem pa z burjo, ki bo pihala do 130 km/h.

V prihodnjih dneh bo tako le še bolj hladno, za naslednji teden pa vremenoslovci napovedujejo že novo pošiljko snega, ki bi tokrat lahko zadevala tudi Obalo.

"Februar bo po dolgoročnih napovedih padavinsko podoben prvemu delu zime oziroma januarju. Temperaturno pa bo vsaj malo hladnejši. Vsak strah pred zares nizkimi temperaturami je kljub temu odveč, saj je bil prvi mesec leta 2014 povprečno najtoplejši od vseh januarjev vsaj od leta 1955. Preteklo nedeljo smo zabeležili rekord postaje v Portorožu. Tam je bila izmerjena temperatura 18,3 stopinje Celzija, kar se od leta 1990 ni še zgodilo," je pojasnil vremenoslovec Valter Grizančič.

V februarju bi tako lahko bila hladnejša sredina meseca oz. druga in tretja dekada (po 10. februarju), saj se zna zgoditi, da bo takrat prišlo do vdora mrzlega zraka iz severa oziroma severovzhoda. Zima pa lahko preseneti tudi v marcu oziroma v začetku pomladi, ki se meteorološko začne že s prvim marcem. Vseeno pa bo letošnja zima ena najtoplejših v zadnjih 50 letih. Kar pa ne pomeni, da bosta Istra oziroma Obala ostali brez snežink. "Vreme ponuja ekstreme in skok med eno in drugo skrajnostjo je zelo majhen," je še sklenil Grizančič.

Deli novico:

titi2 |  25 .01. 2014 ob  11: 40
25.01 .2014 letališče portorož ob 11 uri: 9 stopinj celzija ,.te stopinje pa res niso zobje mraza:))))
Mogoče |  25 .01. 2014 ob  09: 44
se bo tokrat kakšna od Grizančičevih napovedi uresničila, lani jih je falil cel kup! :-O