ZGODBE KOPRSKIH ODVISNIKOV: "Začel sem z marihuano tu in tam, potem je prišel heroin, ki me je uničil" (VIDEO)

Koper

Uporabniki prepovedanih drog so v Kopru pred kratkim dobili nove prostore. Zdaj so na lokaciji, ki je od centra mesta nekoliko oddaljena. Program zanje vodi društvo Svit. Tako imajo prostor, kjer se počutijo sprejete, četudi jih družba pogosto odriva na stran, kot pravijo sami. Dnevni center redno ali manj redno dnevno obiskuje okoli 40 ljudi. Večinoma gre za starejše moške, ki so zasvojeni desetletja. Vsak od njih ima svojo bolečo zgodbo.

"Najprej sem začel z marihuano, 'joint' tu in tam, potem je prišla pač močnejša droga, heroin, in ta me je uničila, dobesedno. Starši so me vrgli od doma. Ker sem tam kradel, so izgubili zaupanje," nam je povedal eden od uporabnikov, ki se je z drogo prvič srečal v srednji šoli. Kasneje je bil prepuščen samemu sebi, živel je tudi v avtomobilu.

Govorili pa smo tudi z moškim, ki v dnevnem centru opravlja družbeno koristna dela, kar mu omogoča dnevno rutino. "Življenje zdaj je boljše," pravi. Trenutno abstinira in se zdravi z metadonsko terapijo. Dnevni center njemu in ostalim omogoča, da najdejo svoj prostor pod soncem. Upoštevati pa morajo strog hišni red.

 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  16 .03. 2023 ob  14: 53
@kokodek bi rad živel med skurjenci, ti pa si pravi kurji tič. S čim bi skurjenci kupovali drogo ? Z ukradenim orodjem, mopedi, kolesa, nasilni ropi...itd. Dober nick si nadel...kurji tiček. Možgani na nivoju Matjaža Nemca= 0!
kokodek |  16 .03. 2023 ob  07: 59
.....sicer sem za legalizacijo vseh drog, naj služi država namesto mafija pa še varno je za uporabnike ( že, ki je danes varnost najbolj pomembna)
kokodek |  16 .03. 2023 ob  07: 57
če bi ostal na marihuani, bi danes pil samo še mleko in hodil ob osmi zvečer spat! v nekem trenutku bi vsi lahko bili na horsu, to je stvar osebne odločitve.......Ratman je pravilno zapisal
Ratman |  15 .03. 2023 ob  15: 49
21
V otroštvu začel z mlekom, kasneje je prišel alkohol...
Miro |  15 .03. 2023 ob  14: 29
navadna golazen đankurska
ManofSteel |  15 .03. 2023 ob  10: 56
27
Jaz pa poznam veliko teh, ki so začeli z alkoholom in so šaltali na heroin...kako si to razlagate ? Dejte nehat kvasit bedarije, ker ljudje niso glupi, da ne bi vedeli kaki slabiči konzumirajo heroin. Naj tožilstvo in policija raje poskrbita, da ne bo več trdih drog na naših ulicah, ki jih uvažajo srbsko albanski karteli, pa verjemite, da bo svet veliko lepši brez nih. Kako kej Valjon a so mu odprli tazadnjo ?
Boršteran |  15 .03. 2023 ob  10: 06
25
Ma daaaaaaj nehaj dej. Zacel s spinelom in kao potem sel na heroin. Poznam ljudi ki so na ganji ze 40 in vec let in se ne dotaknejo drugega! Ne alkohola, ne heroina in niti koke itd. Torej je bla njihova odlocitev da se ga bolj zadevajo! Đanki bo vedno đanki!
Ampak se narkomane ujčka kot da so najbolj bogi na svetu. A drugi lomijo hrbte da se ga oni nabijajo in ko dobijo metadon za dobov ga zdilajo in kupijo heroin. Ceprav tudi heroin ni vec v modi pri narkomanih. Zdaj mešajo razne tablete in alko. Ce se ne motim helex, xanax in dormicum. ( ce je se kaj na novo ne vem)
Zakaj toliko vem o temu? Ker je moj polbrat narkoman ze vec kot 20 let