ZAVRNJENA TOŽBA SDS: Zaradi Patrie ne bo odškodnine, Janša z odzivom na Twitterju

Slovenija

Okrožno sodišče v Ljubljani je v celoti zavrnilo odškodninsko tožbo, s katero je SDS od države zahtevala odškodnino, ker so ocenili, da je proces Patria vplival na volitve leta 2014, so danes za STA sporočili z državnega odvetništva. Sodba še ni pravnomočna, pritožba pa je možna v 30 dneh od prejema sodbe v pisni obliki.

Državno odvetništvo je pojasnilo, da so sodbo prejeli danes. Pojasnjujejo, da je sodišče v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek največje opozicijske stranke, saj da ni dokazala protipravnosti ravnanja sodnikov vseh treh stopenj v kazenski zadevi zoper predsednika stranke Janeza Janšo. Okrožno sodišče je ugotovilo, da že osrednji element odškodninske odgovornosti države, to je protipravnost, ni podan, so navedli na državnem odvetništvu.

Ljubljansko okrožno sodišče je obravnavo po vsega dveh narokih končalo 7. marca letos. Še pred tem pa je zavrnilo večino dokaznih predlogov.

Stranka SDS je od države zahtevala odškodnino v višini 886.257 evrov. Tožbo je stranka vložila septembra 2016, potem ko je ustavno sodišče 23. aprila 2015 razveljavilo obsodbo Janše na dve leti zapora zaradi korupcije pri nakupu osemkolesnikov Patrie in proces vrnilo na prvo stopnjo v ponovno odločanje. Primer pa je potem zastaral.

 

V okviru obravnave je bil edini zaslišani predsednik stranke Janša, ki je dejal, da je škoda, ki je bila s procesom Patria povzročena SDS, velika in težko izmerljiva. Po njegovi oceni do procesa sploh ne bi smelo priti in tudi ne bi prišlo, če bi tožilci in sodniki ravnali zakonito.

Janša se je kritično odzval na novico. Kot je zapisal na Twitterju, sodnica "sploh ni izvedla resnega dokaznega postopka". A nad njo "ni samo modro nebo", je poudaril.

Pri opisu škode, ki naj bi stranki SDS nastala z nezakonitimi ravnanji sodnikov in tožilcev, je Janša navedel, da je imelo sojenje neposreden vpliv tako na volitve leta 2011 kot 2014, saj da so se vsi dogodki, povezani s procesom, usklajeno odvijali v času, ko se je pripravljala volilna kampanja in volitve. Kot primer je navedel, da je bil na prestajanje zaporne kazni pozvan tik pred volitvami leta 2014.

Povedal je še, da je politično škodo, ki je nastala SDS, nemogoče izračunati, zato so v tožbi navedli le neposredno materialno škodo - razliko med sredstvi, ki so jih prejeli iz državnega proračuna na podlagi števila dobljenih glasov na volitvah, in sredstvi, ki da bi jih prejeli, če procesa ne bi bilo. Pri tem so kot osnovo vzeli rezultat z volitev leta 2008 in prišli do zneska 886.257 evrov.

Spomladi je sicer odškodninsko tožbo proti državi zaradi procesa Patria sprožil tudi Janša sam. Zahteva 900.000 evrov odškodnine od nekdanje tožilke in še treh sodnikov, ki so sodelovali v postopku. Branka Zobec Hrastar je bila avtorica obtožnega predloga v zadevi Patria, okrajna sodnica Barbara Klajnšek je na prvi stopnji na zaporne kazni obsodila Janšo, Antona Krkoviča in Ivana Črnkoviča, višji sodnik Milan Štrukelj, takrat predsednik senata višjega sodišča, je obsodilno sodbo potrdil, odškodnino pa zahteva tudi od vrhovnih sodnikov Vesne Žalik in Branka Masleše.

Deli novico:

Predpoletno čtivo |  25 .05. 2018 ob  12: 58
You Tube: "BUJICA 23.05.2018. MIGRANTSKI UDAR IZ VELIKE KLADUŠE (Boštjan Turk i Tomislav Sunić)"
Slobodan Majhenić  |  25 .05. 2018 ob  09: 53
ubogi rdeći..... iz komentarjev seva strah neslovencev in protislovencev pred demokracijo in poštenjem ..uboga rdeća raja ...
danes lahko makarovićevo obiščete -javno se pokažte ...pogumno na shod rdeći bć bat da se vidu vaše face...pojte bre.
seveda |  24 .05. 2018 ob  16: 22
denar je padal z neba in oni so ga pobirali po tleh. tako so obogateli!.....................................
mah |  24 .05. 2018 ob  13: 14
sami lopovi in podobni. itak.
@Lahko |  24 .05. 2018 ob  12: 57
Drnovšek ni imel svojih "prstov vmes" samo pri preprodaji orožja - ampak tudi pri podmiznih kupčijah ( z našim denarjem !!... ) skupaj s Prodijem ... kateri denar so potem "underground" zlifrali na skrivne bančne račune v Luxemburg ... in potem se folk čudi, od kod danes tolikim LDS-ovcem toliko denarja ... ...;

ALELUJA !......
Lahko je srečen |  24 .05. 2018 ob  12: 10
-1
da je uspel zlorabit sistem in ni pristal v zaporu za dolgo cajta. Kot predsednik vlade je skupaj s takratnim obrambnim ministrom Erjavcem požegnal za SLO škodljiv biznis (spomnimo: Hrvaška je za pol ceneje dobila opremljene patrije). Kot obrambni minister pa je z Drnovškom preprodajal orožje (orožje ne sme preko države brez dovoljenja mistrstva). Tu nima kaj dokazovat da ni kriv. Kriv je in pika, zaradi zlorabe funkcije. In sedaj poskuša ta denar vrnit v državo (seveda v SDS žepe) preko nekih Đuđićevih in podobnih.
jurij |  24 .05. 2018 ob  10: 19
koga bo komunist Janša tokrat obtožil,ker ne bo zmagal na volitvah?
@ne pozabimo |  24 .05. 2018 ob  10: 03
Zakaj pa bi on moral kaj dokazovat? To je naloga tožilstva! Eh, levaki..... še vedno razmišljate po komunistično.
ne pozabimo |  24 .05. 2018 ob  09: 35
janez ni nikoli dokazal, da je nedolžen, ker je zaradi zavlačevanja in krivosodja, primer patria ZASTARAL..enako se dogaja našemu županu.....
muffa |  24 .05. 2018 ob  09: 32
-1
na volitvah bo zmagala LEVICA in Janez bo ponosno pokazal svojo partijsko knjižico !!!!!!
JANŠOT |  23 .05. 2018 ob  20: 43
PEJT RAJ DELAT IN DENAR SLUŽIT NA POŠTEN NAČIN!!....
Igor |  23 .05. 2018 ob  19: 47
Tip je pravi psihic.
1