ZAKAJ SE JE MUDILO USMRTITI PSA RONA? "Veterinarsko inšpektorico bomo kazensko ovadili"

Slovenija

Tragičen dogodek med psom Ronom in 8-letno deklico na dvorišču domače hiše v Mengšu, ki se je zgodil sredi marca, še kar vznemirja javnost. Psa Rona so včeraj usmrtili. Kot je povedal Simon Mihorič, predsednik društva Srce za bulle, ki se je proti usmrtitvi psa boril po pravni poti preko Odvetniške pisarne Hribernik Breziščak, je odločbo o usmrtitvi psa izdala veterinarska inšpektorica včeraj. Po kurirju naj bi odločbo dala poslati v Meli center Repče, kjer je bil Ron nastanjen. Mihoričevi odvetniki pa naj bi za usmrtitev izvedeli šele danes. Odločbo o usmrtitvi so prejeli dve uri pred sestankom, ki so ga preko zooma imeli odvetnica Monika Poje, kmetijski minister Jože Podgoršek in glavna veterinarska inšpektorica Andreja Bizjak.

"Pravno gledano bi nas morala veterinarska inšpektorica o izdani odločbi za usmrtitev obvestiti istočasno. Naša pritožba proti usmrtitvi je bila podana pred tednom dni in pravočasno, tako veterinarskemu inšpektoratu kot Meli centru, kjer je bil Ron nastanjen. Ron je bil namreč dokaz v tem postopku in oni so ga usmrtili," pravi Mihorič in dodaja:

"Inšpektorica je prekoračila svoja pooblastila, zato jo bomo kazensko ovadili zaradi nevestnega dela v službi. Gre za 258. člen kazenskega zakonika, ki pravi, da uradna oseba ali javni uslužbenec, ki zavestno krši zakone ali druge predpise … čeprav predvideva ali bi moral in mogel predvidevati, da lahko nastane zaradi tega hujša kršitev pravic drugega ali škoda na javni dobrini ali premoženjska škoda … se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh let."

Ker je pes Ron veljal kot dokaz v tem postopku, so ga nameravali dati pregledati strokovnjaku, pove Mihorič. Ko so danes poklicali v Meli center, zavetišče, da bi preverili, kaj se je zgodilo, naj bi jim vodja centra odgovoril, da si o tem "ne upa govoriti, ker doživlja pritiske z vseh strani".

In zdaj še zgodba o tem, kaj naj bi se dogajalo na dvorišču hiše v Mengšu, kjer je umrla 8-letna deklica, kot jo pozna Mihorič. Ob tem omenimo, da uradnega policijskega poročila o natančnem poteku dogodkov, še vedno ni. Mihoričevi odvetniki so tudi zaprosili za obdukcijsko poročilo, ki pa ga (še) niso dobili.

Deklica naj bi bila v varstvu pri sosedih družine Ves oziroma lastnikov psa Rona. V času dogodka naj bi se zunaj igrali s še eno punčko.

"Tega psa Rona sem poznal, ker stanujem kilometer stran od Vesovih. Kuža je bil zmeraj prost in je imel tisoč metrov ograjenega prostora. Ko so odpirali glavna vrata, so ga privezali na sledilni povodec, zraven je namreč cesta Mengeš – Kranj. Tisti dan je gospa Ves čakala, da ji pridejo obrezat drevesa, zato so bila glavna drsna vrata odprta in pes privezan," opiše Mihorič in nadaljuje:

"Sosedje, kjer je bila pokojna deklica v varstvu, so se po dogodku sicer zavili v molk. Vendar, deklica naj bi pričela plezati čez ograjo k psu, čeprav ji je druga deklica dejala, naj ne hodi. Nihče ni vstopil čez glavna vrata, tam je bil Anže na računalniku, brat lastnika psa Primoža, ki je deklici potem tudi pomagal. Pa še to bi rad dodal, da so policisti šele včeraj prišli po okrvavljena oblačila pokojne deklice na kraj dogodka. Ali se tako ravna z dokazi?"

Za slovenske medije se je v molk v zavila tudi družina pokojne deklice, ki pa je izjavo dala za srbski portal Blic, pravi Mihorič, ki njihove navedbe zanika:

"Ni res, da je pes poznal deklico in da sta si bila domača. Deklica je bila v varstvu pri sosedovih in Vesovi so jo videli prvič, nihče je pred tem dnem ni videl in nihče je ni poznal. Kot trdimo že ves čas, je šlo pri tem, sicer pretresljivem in tragičnem dogodku, za nesrečen splet okoliščin."

Ob tem se sprašuje, zakaj se je torej mudilo usmrtiti Rona? Če govorimo o stroških, država plačuje njegovo nastanitev v zavetišču 30 dni, potem pa nastanitev plačuje lastnik. In kot zaključuje, v društvu ne bodo odnehali z pravno bitko, dokler ne bo pravici zadoščeno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
choco |  02 .04. 2021 ob  13: 51
-4
Pes je cuval dom vse lepo in prav...
Ce najamem lovca, da ubije vsakega, ki pride na dvorisce boste tudi krivili starse zrtev? Jaz ne bom odgovoren?

Se enkrat ponovim.. ce je bil pes naucen, da tako brani hiso bi za dejanje moral odgovarjati lastnik. Ce ni bil tako naucen pa je vseeno tako odreagiral pa ni primeren za med ljudi! Pa lahko vi kvazi ljubitelji zivali se tako zagovarjate nedolznega psa.
Moj pes varuje hiso z lajezem. V vecini primerov pa pomaha z repom. To je primerno vzgojen pes za v civilizacijo. Ce pa zivite v krajih kjer je velika verjetnost, da vam bodo stregli po zivljenju, pa kar dresirajte psa po zeljah.
Drek |  02 .04. 2021 ob  10: 37
Me zanima ce tale tetoviranec in komentatorji tukaj jedo meso? Ker recimo prasici ki celo zivljenje zivijo pod umetno svetlobo, dobivajo antibiotike ,da sploh lahko prezivijo pogoje v katerih jih gojijo, so tudi cutece zivali.
Koper |  02 .04. 2021 ob  10: 24
18
Bravo,res je.Pes je čuval dom.Otroka pa nihče.
Če je bila pri nekom v varstvu bi jo morali imeti pod nadzorom.Ne pa da prepuščena sama sebi bezlja okoli.
Pes je bil doma!!!!!!
alfa |  02 .04. 2021 ob  08: 45
CHOKO, pes ni napadel brez razloga, ti je jasno! Daj si malo boljše vse skupaj preberi !...in čudi me ,da ni še uradnega policijskega in obdukcijskega poročila in tu nekaj močno smrdi.. kako pa bodo sodili tistemu ,ki naj bi čuval deklico ,kako je lahko prišlo tako daleč do te tragedijejQuery112303772644210566971_1617345271273? O temu ne duha ne sluha.. ČUDNO.
Koper |  02 .04. 2021 ob  08: 42
15
Otrok je bil brez staršev.Na tujem dvorišču.Pes je bil doma in še na verigi.Punčka tam ni imela kaj iskat.Dvorišče je ograjeno.Tu govorimo o krivici in ne o dobrobiti.
Takim kot ste vi bi pa itak morali glede na razmišljanje psa vzeti.
To da živali ne razmišljajo je pa itak bolano.
Prognostik |  02 .04. 2021 ob  08: 16
-21
Ma kakšni so to ljudje, katerim je dobrobit živali pred dobrobitjo človeka? Jaz sem lastnik psa, doumeti morate, da so psi - ŽIVALI. Živali NE RAZMIŠLJAJO, zato ugriznejo. Psa so usmrtili humano, z injekcijo v žilo v prednjo taco, med injekcijo in smrtjo je minila točno ENA sekunda. Takoj je bil mrtev. Ne dramatizirajte brezveze.
Koper |  02 .04. 2021 ob  06: 59
21
Inšpektorici se je po vsej verjetnosti mudilo delo opraviti in bit prosta za velikonočne praznike.Upam da si bo ta dan dobro zapomnila in ostala brez službe kar si za tako dejanje tudi zasluži.Nekdo ki nekomu vzame življenje ni vreden živet.
Pes v tem primeru ni bil kriv.Če bi gospa namesto diplome imela malo več znanja o živalih tega nikoli ne bi naredila.
choco |  02 .04. 2021 ob  06: 57
-16
Sicer mi je zal za psa, vendar sem mnenja, da tak pes, ki brez razloga napade in ubije cloveka, nima kaj iskati v civilizaciji.
Ne morem si predstavljati, da se je pocutil ogrozenega, ce pa je bil ucen, da tako brani svoj teritorij, pa naj lastniki odgovarjajo za nastalo situacijo.
Tudi, ce bi namesto male deklice bil lopov, mu ne daje pravice, da mu vzame zivljenje.
Koprčan |  01 .04. 2021 ob  22: 51
18
Sranje na kubik