PO TRAGEDIJI V MENGŠU MOLK PREKINILI TUDI V ZD DOMŽALE: Kako je dejansko potekalo reševanje deklice po ugrizu psa?

Slovenija

Zadeve okrog tragedije v Mengšu se še kar niso pomirile. Medtem, ko se čaka izsledke policijske preiskave, so najprej prekinili molk lastniki psa, zdaj pa še direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Domžale Renata Rajapakse. Kot je dejala za portal Siol, so zgroženi nad navedbami, da so reševalci prispeli na kraj več kot pol ure po prvem klicu, da sta reševalca klicala dodatno pomoč zaradi pomanjkanja medicinske opreme in da je očividec deklico oživljal uro in pol.

V javnosti se še vedno pojavljajo ugibanja, kaj natančno se je usodnega dne dogajalo na dvorišču domače hiše v Mengšu, kjer se je na verigo privezanemu psu Ronu približala 8-deklica. Dvorišče je bilo ograjeno, so pa bila odprta dvoriščna vrata. Uradnega policijskega poročila še ni. Predkazenski postopek v smeri suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti še poteka.

Kot so pojasnili na Upravi RS za zaščito in reševanje, so na številki 112 prejeli prvi klic s kraja dogodka. Operater, ki je sprejel klic, je klicatelja povezal z domžalskimi reševalci nujne medicinske pomoči, obvestil pa je tudi policiste in veterinarski inšpektorat.

Kot je povedala direktorica ZD Domžale Renata Rajapakse, ni res, da so reševalci prišli na kraj več kot pol ure prvem klicu. Ni res, da bi reševalca klicala na pomoč zaradi pomanjkanja medicinske opreme. In ni res, da je očividec sam oživljal deklico uro in pol. Po navedbah Rajapaksetove so v centru za nujno medicinsko pomoč prejeli samo en klic ob 16.47.

Ker je bilo klicatelja zelo težko razumeti, kaj se je zgodilo, je član reševalne ekipe vrnil klic, da je lahko dobil več informacij, kaj in kje se je zgodilo.

V službi Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale delata čez dan dve reševalni ekipi, vsaka s svojim reševalnim vozilom in zdravnikom. V času klica sta bili obe ekipi na terenu. Ena je bila na poti s pacientom v UKC Ljubljana, druga ekipa je pacienta v Ljubljani ravno oddala in je bila namenjena nazaj v Domžale.

Zdravnik, ki je bil ob prejemu klica v ZD Domžale, je po navedbah direktorice stopil v stik z obema reševalnima ekipama. Na telefon je dobil ekipo, ki se je ravno začela vračati iz Ljubljane, ura je bila 16.50. Zdravnik in še en reševalec sta se z vozilom urgentnega zdravnika odpeljala na kraj dogodka. Ob tem je Rajapaksetova poudarila, da gre za vozilo, ki je polno opremljeno. V Mengeš sta prispela ob 16.58. Ekipa reševalcev, ki je bila na poti iz Ljubljane in se je odzvala klicu na pomoč, je na kraj prispela ob 17.06.

Na policiji so potrdili, da je njihova patrulja na kraj prihitela slabih 15 minut po prejetem klicu, ob prihodu pa so na kraju že bili reševalci, ki so deklico oživljali.

Na Inštitutu za sodno medicino, kjer so opravili obdukcijo, so za portal povedali, da je vzrok smrti deklice znan in da bodo podatki posredovani dekličini družini, v kolikor bo to ta zahtevala.

Medtem pa se na družbenih omrežjih vrstijo pozivi proti usmrtitvi psa Rona. Objavljena je tudi spletna peticija, kjer se zbirajo podpisi - do zdaj so jih zbrali že več kot 15 tisoč. Njeni pobudniki navajajo, da se je zgodila tragedija, v kateri je umrla nedolžna deklica, zdaj pa bi pristojni radi zaključili še z usmrtitvijo nedolžnega psa. Sprašujejo se, zakaj bi morala v tej nesrečni zgodbi za napake človeka plačati nedolžna žival? Poudarjajo, da je šlo za nesrečen splet okoliščin, da pes nikoli pred tem ni bil označen za nevarnega in tudi po dogodku ne kaže agresije in napadalnosti.

Pes naj deklice ne bi napadel, ampak naj bi se zapletla v njegovo verigo in padla nanj. Pes pa se je ob tem najverjetneje ustrašil in se odzval nagonsko, torej ugriznil. "Nikakor pa je ni trgal in mrcvaril", navajajo pobudniki peticije. Ob tem izpostavljajo, da je 8-letnica prišla na zasebno območje, ki je bilo ograjeno in označeno z opozorilom, pes je bil privezan, ona pa se mu je približala brez dovoljenja in prisotnosti lastnika psa oziroma starša.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istrijan |  31 .03. 2021 ob  13: 14
Bi ga rad videl heroja, ki lahko sam oživlja eno osebo uro pa pol....res bi ga rad videl...
td |  31 .03. 2021 ob  11: 22
Takšne laži bi morala policija preganjat po službeni dolžnosti. Če se takim lažnivcem ne stopi pošteno na prste, se potem množijo kot podgane, kar so.