ZADNJI ČAS, DA PRIČNEMO MORJU VRAČATI: Slovenski in hrvaški potapljači bodo očistili Piranski zaliv

Piran

Slovenski in hrvaški potapljači se te dni pripravljajo na tradicionalno akcijo čiščenja Piranskega zaliva, ki bo v začetku junija. Potapljači na ta način vsako leto z morskega dna poberejo med 10 in 20 kubičnih metrov odpadkov, med katerimi so odsluženi gospodinjski aparati, veliko plastike in celo deli ostrešja.

V veliki čistilni akciji, ki bo letos potekala pod geslom Čiščenje brez meja, bo sodelovalo okoli sto potapljačev. Ena skupina bo čistila morsko dno ob Piranu, druga pa na drugi strani zaliva. V obeh skupinah bodo tako slovenski kot tudi hrvaški potapljači, ki bodo ta del Jadrana uredili za vse, ki želijo poleti uživati v čistem morju, so sporočili organizatorji akcije.

"Ljudje zadnjega pol stoletja iz morja izključno samo jemljejo, kar pomeni, da je zadnji čas, da mu pričnemo nekaj tudi vračati. Takšne čistilne akcije so prvi korak. Ribiči v Jadranskem morju opažajo vse manj rib, v Piranskem zalivu pa še posebej primanjkuje morskih listov, ki jih v tem območju tradicionalno lovijo. Poleg čezmerno izkoriščenih ribolovnih virov je za to krivo tudi onesnaženje, na kar še dodatno vpliva mikroklima. Burja in neurja v zaliv prinašajo velike kose odpadkov," so povzeli besede Andreje Vedrina, direktorice podjetja Promocija ronjenja, ki združuje ljubitelje potapljanja in promovira varstvo morskega in nasploh vodnega sveta.

V akcijo, ki bo sovpadala s svetovnim dnevom okolja, se bodo vključili tudi najmlajši. Udeleženci mednarodne otroške potapljaške eko patrole bodo tako pomagali pri čiščenju morja ob obali in se naučili, kako privzgojiti odgovoren odnos do morja za prihodnost.

V akcijo pa se je vključilo tudi podjetje Electrolux, ki je na hrvaškem in slovenskem trgu začelo s promocijo akcije in spodbujanjem prebivalstva k ohranjanju okolja. Konkretno bo Electrolux del sredstev od prodaje svojih sesalnikov namenil prav financiranju akcije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  30 .03. 2019 ob  13: 56
Morju bomo začeli vračat šele ko bomo za dobo desetih let ustavili ves ribolov po vseh morjih in oceanih sveta, prej ne. Ter vse ribiče na svetu angažirali za vzrejo različnih ribjih mladic, ki bi jih nato seveda spuščali v z ničemer omejena morska prostranstva, kar tudi je njihovo domovanje. Kar se seveda nikoli ne bo zgodilo, saj človek ne premore tolikšne kolektivne odgovornosti........