ZAČENJA SE POLETNI FESTIVAL PIRAN: Na Tartiniju vrhunske kulturno-umetniške prireditve

Piran

V nedeljo, 22. julija, se bo na Tartinijevem trgu v Piranu pričel 5. Poletni festival Piran. Pod umetniškim vodstvom Tomaža Rodeta, predsednika Društva baletnih umetnikov Slovenije,  in Dragice Petrovič, direktorice Avditorija Portorož, se bo na velikem odru na najlepšem mestnem trgu v Piranu - Tartinijevem trgu -  do nedelje, 5. avgusta, dnevno zvrstilo 16 vrhunskih kulturno-umetniških prireditev. Vse bodo na ogled brezplačno.

Po kratki otvoritveni slovesnosti ob 21. uri, kjer bo občinstvo pozdravila poslanka DZ Meira Hot, bo nastopila ena najvidnejših slovenskih pevk zabavne glasbe Nuša Derenda. Med drugim bo zapela za ta festival že tradicionalno popevko Anike Horvat, Poletno noč.

Vroče julijske noči v Piranu bodo glasbeno popestrili še: En big band orkester iz Kopra (24.7.), Oksana La Banda & Tango Fatal (29.7.), ki bodo nastopili s projektom Corazon de Tango vrhunske violinistke Oksane Pečeny, koncertne mojstrice SNG Maribor. Kot zadnji glasbeni gost bo koncertiral Janez Bončina – Benč (31.7.).

Domači in tuji vrhunski baletni plesalci bodo uprizorili najbolj priljubljene baletne predstave iz svetovne zakladnice na glasbo Verdija, Puccinija, Bizeta in Straussa…:najslavnejšo ljubezensko zgodbo vseh časov Romeo in Julija (23.7. in 1.8.), Dama s kamelijami (25.7. in 5.8.), kije bila premierno uprizorjena na tem festivalu lani ter najbolj poznano in priljubljeno špansko zgodbo Carmen (30.7.). Programska pestrost festivala ponuja tudi muzikal:  mladi pevci pevske šole Alenke Gotar bodo uprizorili Sneguljčico v moderni preobleki (27.7.).

Na festivalu se bodo poklonili koreografu Gaju  Žmavcu, večer z naslovom Maestro in slika na razstavi bo 26.7.., in 100-letnici slovenskega baleta na gala baletnem večeru baletnih zvezd in mladi baletnih upov (3.8.); slednji bo postregel z najlepšimi odlomki iz klasičnih in sodobnih baletov kot so Labodje jezero, Harlekinada, Giselle, Trnuljčica

Piran bo tudi letos že tradicionalno gostil Mednarodni poletni baletni seminar Dancs, prvi tovrstni seminar v Sloveniji, ki v Piranu poteka od leta 2014. Društvo baletnih umetnikov Slovenije v svoji razvojni strateški politiki strmi k mednarodnemu povezovanju, s katerim po eni strani širi prepoznavnost slovenske baletne umetnosti izven meja domovine, po drugi pa domačim učencem in profesionalnim umetnikom baleta doma nudi dodatna znanja, prenesena iz rok mednarodno priznanih baletnih pedagogov in umetnikov. Pedagogi, ki pri izvedbi seminarja sodelujejo tokrat, sodijo v sam vrh domačih in mednarodnih strokovnjakov. Piranskemu občinstvu se bodo udeleženci seminarja predstavili na prvem večeru 28.7. in na zaključnem 4.8..

Vse prireditve Poletnega festivala Piran se bodo pričele ob 21. uri z izjemo dveh baletov za otroke: Ratatouille (26.7.) in Kekec (4.8.), ki bosta na ogled od 20. ure dalje. V primeru dežja si bodo obiskovalci prireditve lahko ogledali v Gledališču Tartini Piran.

Podroben program festivala z vsemi sodelujočimi umetniki in ustvarjalci je objavljen na spletni strani www.piranfestival.si v slovenski, italijanski in angleški različici.

Organizatorji 5. Poletnega festivala Piran so Občina Piran, DBUS in Avditorij Portorož-Portorose v sodelovanju z ZKD Piran in IO JSKD Piran.

Deli novico: