ZA DVE URI DOVOLJEN PREHOD MEJE: A le v teh primerih!

Slovenija

Od ponedeljka bo med izjemami, ki omogočajo prečkanje meje in vstop v rdečo državo brez karantene ali negativnega testa na novi koronavirus, tudi dostop do prodajaln ali storitev v sosednji državi, če so te bližje prebivališču osebe, kot so tovrstne prodajalne ali storitve v domači občini, ali pa jih v občini prebivališča sploh ni. Pogoj sicer je, da se mora oseba vrniti najkasneje v dveh urah po prehodu meje.

Vlada je z omenjeno izjemo na današnji dopisni seji dopolnila odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih. Gre za podobno izjemo, kot jo že pozna odlok, ki ureja gibanje med občinami. Kot so v sporočilu za javnost pojasnili na notranjem ministrstvu, bo izjema veljala od tega ponedeljka za državljane Slovenije in tujce s prebivališčem v Sloveniji, obenem pa se bo enako dovolilo državljanom sosednjih držav in tujcem s prebivališčem v sosednjih državah, če so seveda prodajalne ali storitve v obmejni občini Slovenije bližje prebivališču neke osebe.

Obenem je vlada na današnji seji spremenila rdeči seznam držav, za katere je ob vstopu v Slovenijo obvezna karantena, razen z negativnim aktualnim testom na novi koronavirus ali ob določenih izjemah. Med t. i. tretjimi državami je na rdečem seznamu po novem tudi Kanada.

Z rdečega seznama, ki zadeva države članice EU oz. schengenskega območja, se je medtem umaknila finska administrativna enota Österbotten, kar pomeni, da je celotna Finska zdaj oranžna, za vstop iz oranžnih držav pa ni omejitev in ni karantene. Obenem so bile na rdeči seznam dodane tri administrativne enote Estonije (Harju, Hiiu in Rapla), francosko čezmorsko ozemlje Francoska Polinezija, grški administrativni enoti Severnoegejski otoki in Peloponez, v Latviji administrativna enota Zemgale in na Norveškem administrativni enoti Vestland in Viken. Tudi Švedska je po novem vsa rdeča.

Na zelenem seznamu tokrat ni bilo sprememb.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  23 .11. 2020 ob  13: 28
-1
verjetno so to naredili, da skoči Krek v familo po gorgonzolo ( mufast sir) za Kacina in Janšo
kokodek |  22 .11. 2020 ob  10: 26
Kacin je pozabil pokriti bazenjQuery112308880381251716063_1606037073865?????
Artu |  22 .11. 2020 ob  09: 34
Vse je uredu kar pa je tezko razumeti je da se lahko z virusom okuzimo v 15 min, 1 uri, 2, urah Ne razumem torej zakaj casovna omejitev ali se dovoli ali ne casovnih omejitev stroka oz “virus ne razume”
Tiramola  |  22 .11. 2020 ob  08: 32
Dve uri. Ravno prav za svercanje droge in prostitutke...
 |  22 .11. 2020 ob  07: 58
Ta ukrep je pa res vrh ukrepov.
1.Shoping v Trstu dovolimo le našim trgovcem ne bomo.
2. Ukrep je namenjen ITA državljanom da kupijo cigarete in benzin. Rdeče cona gor dol, prehod občin gor dol, važno da Slo državljani sedijo doma na kavču in gledajo TV.
3. A je kdo vprašal ali ITA zakon dovoljuje Slo državljanom shoping? Orožniki in ghaedia finanza komaj čakajo da napolnijo državno blagajno.

A je kdo od teh, ki so sprejeli ta ukrep opravil kakšen zdravstveni pregled pred nastopom ministrovanja?


vseved |  21 .11. 2020 ob  22: 07
10
Se pravi, da lahko grem v ponedeljek v Castoramo ali Obi čez mejo , ker je Merkur zaprt.