Z DANAŠNJIM DNEM SE ZAČENJA KOLEDARSKA POMLAD: Kakšno vreme nam bo prinesla?

Slovenija

Z današnjim pomladnim enakonočjem vstopamo v koledarsko pomlad. V njej se bo svetli del dneva še naprej daljšal, in sicer vse do poletnega solsticija, ki bo letos 20. junija. Ob današnjem enakonočju astronomski observatorij na Golovcu od 18.30 vnovič vabi na dan odprtih vrat. Za obisk je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice.

Pomlad je nastopila davi ob 4.06 po srednjeevropskem času, poletje bo letos nastopilo 20. junija ob 22.51, jesen se bo letos začela 22. septembra ob 14.44, zima pa 21. decembra ob 10.21 po srednjeevropskem času.

"Sredino jutro je bilo sicer še skoraj zimsko hladno, na vzhodu Slovenije tudi s temperaturami pod ničlo. Ampak prvi dan koledarske pomladi nam prinaša sončno vreme in popoldanske temperature bodo med 15 in 18 stopinj," je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje Brane Gregorčič.

Četrtek bo sprva tudi večinoma sončen, popoldne pa bo oblačnost od severozahoda naraščala, zaradi bližine vremenske motnje, ki bo zvečer oplazila Slovenijo, pa se bodo začele pojavljati krajevne plohe. V noči na petek bodo plohe povsod hitro ponehale, v petek bo spet deloma sončno, prav tako v soboto čez dan, v soboto zvečer pa bo nato oblačnost znova naraščala. V noči na nedeljo bo Slovenijo dosegla bolj izrazita vremenska motnja.

Brane Gregorčič

"Ob tej hladni fronti v noči na nedeljo bomo povsod po Sloveniji deležni padavin, meja sneženja se bo spuščala. V Zgornjesavski dolini se bo najverjetneje spustila prav do tal, v notranjosti pa pričakujemo v nedeljo zjutraj in dopoldne večinoma sneženje nad 700 metri nadmorske višine. Je pa res, da se te napovedi še nekoliko spreminjajo," je dejal Gregorčič.

Pred tem bodo dnevne temperature do sobote v glavnem med 15 in 20 stopinj Celzija. To je po besedah meteorologa topleje od dolgoletnega povprečja za ta čas. "Bo pa potem ohladitev med soboto in nedeljo precejšnja in bodo lahko razlike v dnevnih temperaturah tudi blizu 15 stopinj," je dodal Gregorčič.

Ohladitev, kot kaže zdaj, ne bo dolgotrajna. "Nekje od nedelje do torka bodo temperature morda malce podpovprečne ali blizu povprečja, proti sredini prihodnjega tedna in še naprej pa kaže spet na trend naraščanja temperatur," je še dodal dežurni meteorolog.

Napoved za Slovenijo

V četrtek bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo na Primorskem nekaj nizke oblačnosti. Popoldne bo oblačnost naraščala, od severa se bodo začele pojavljati krajevne plohe, ki bodo zvečer prehodno zajele večji del Slovenije. Ponekod bo zapihal severni do severozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -1 do 4, na Primorskem okoli 6, najvišje dnevne od 16 do 22 stopinj Celzija.

Obeti

V petek bo deloma sončno, več oblačnosti bo predvsem v vzhodni Sloveniji. Zjutraj bo ponekod po kotlinah megla. V soboto bo sprva sončno, popoldne pa bo oblačnost od zahoda naraščala. Zvečer bo v zahodnih krajih začelo rahlo deževati. Pihal bo jugozahodni veter.

???????????????????????????? ???????????????????????? ???????????? ???????????????????????????????????? ????????????????? ☃️ Z današnjim dnem se začenja koledarska pomlad, pričakovani razvoj vremena ob...

Objavil/a ARSO vreme dne Sreda, 20. marec 2024

Vremenska slika

Nad srednjo Evropo in severnim Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. Od severa doteka k nam v višinah postopno toplejši in bolj suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo povsod sončno. V četrtek bo sprva precej jasno. Popoldne bo oblačnost naraščala, predvsem v Alpah se bodo začele pojavljati krajevne plohe.

Biovreme

Danes bo vpliv vremena na počutje ugoden in spodbuden. V četrtek popoldne se bo vremenska obremenitev nekoliko povečala.

Astronomski observatorij Golovec

Glede na današnjo napoved lepega vremena se v okviru dneva odprtih vrat v Astronomskem observatoriju Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani obeta tudi opazovanje neba s teleskopi na travniku za observatorijem. Med zanimivimi objekti za opazovanja bosta tokrat Luna in Jupiter, so zapisali na spletni strani fakultete.

Celoten program obiska observatorija sicer traja eno uro, ogledi pa bodo potekali v skupinah po 30 oseb z urniki ob 18.30, 19. uri, 19.30 in zadnji ob 20. uri. Program obiska observatorija sestavljajo uvodno predavanje ter kratke vesoljske novice, predstavitev raziskovalne dejavnosti na observatoriju in ogled teleskopa ASA, v primeru lepega vremena pa tudi opazovanje neba s teleskopi.

"Obiščejo nas radovedni obiskovalci in astronomski navdušenci, da bi si ogledali delovanje observatorija, pogledali prvič skozi teleskop ali da bi od profesionalnih astronomov izvedeli kaj več o najnovejših odkritjih v tej vedi," so navedli.

Ko je za STA pojasnil profesor z oddelka za geografijo mariborske filozofske fakultete Igor Žiberna, se Zemlja okoli Sonca giblje po ravnini, ki jo imenujemo ekliptična ravnina. Gledano z Zemlje se zdi, da se po tej ravnini giblje Sonce. Ker je Zemljina rotacijska os odmaknjena od pravokotnice na ravnino ekliptike za okoli 23,44 stopinje, se dogaja, da Sonce na svoji navidezni poti dvakrat letno seka ravnino nebesnega ekvatorja; ta je podaljšek ravnine zemeljskega ekvatorja.

Prav lega Sonca glede na ravnino nebesnega ekvatorja določa začetek koledarskih letnih časov. Ko Sonce seka ravnino nebesnega ekvatorja in se pomika nad njo, se začne pomlad. Ko Sonce na svoji navidezni poti doseže največji pozitivni odklon, se začne poletje. Ko Sonce ponovno seka ravnino nebesnega ekvatorja in se začne gibati pod to ravnino, se začne jesen, in ko Sonce doseže največji negativni odklon od ravnine nebesnega ekvatorja, se začne zima, je pojasnil Žiberna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija