VODOOSKRBA SLOVENSKE ISTRE IN ZALEDJA: Župani pozdravljajo angažnma države, a niso zadovoljni s časovnico

Koper

Za zagotovitev dolgoročnih vodnih virov za vodooskrbo slovenske Istre in zaledja na mizi ostajajo štiri možne variante. Te bodo, kot je danes povedal direktor državne direkcije za vode Tomaž Prohinar, obdelali v študiji in na podlagi primerljivih podatkov izbrali najboljšo. Župani pozdravljajo angažma države, a niso zadovoljni s časovnico.

V prostorih Direkcije RS za vode je danes potekal sestanek širše delovne skupine za zagotovitev dolgoročnih vodnih virov za vodooskrbo slovenske Istre in zaledja. Na njej so županom prizadetih občin predstavili dosedanje delo in "variante, ki jih predlagamo v nadaljnjo obravnavo", je v izjavi za medije povedal Prohinar.

V študiji bodo obdelane štiri variante, ki naj bi zagotovile stabilno oskrbo slovenske Istre, Krasa in ilirskobistriškega območja. Od tega dve varianti predvidevata izrabo obstoječih vodnih virov - v eni bi šlo za vodne vire izvajalcev treh omenjenih območij, v drugi pa bi vključili tudi vodne vire zunaj njihovega območja. Tretja opcija predvideva novo akumulacijo, in sicer zajetje Padež, četrta pa uporabo že zgrajenih akumulacij Mola in Klivnik neposredno ali posredno preko reke Reke.

Koprski župan Aleš Bržan

"Te variante bodo v študiji obdelane na enakem imenovalcu," je dejal Prohinar. Izpostavljene bodo vse prednosti in slabosti, ki naj bi prinesle strokovno utemeljen predlog najboljše variante. Eden od dejavnikov pri odločanju bo zagotovo tudi cena vode. Izdelava same študije bo sicer trajala leto in pol, njenega izdelovalca bo država iskala z javnim naročilom. Nadalje bo časovnica odvisna od izbrane variante. "V primeru nove akumulacije bo skoraj gotovo potreben postopek priprave državnega prostorskega načrta, v primeru drugih variant pa verjetno le manjše spremembe občinskih prostorskih aktov," je pojasnil Prohinar. Sledijo projektiranje in izvedba.

Koprski župan Aleš Bržan je pohvalil državo za njen angažma pri reševanju problema vodnega vira. "Časovnico, ki je bila predstavljena, razumemo, a jo težko sprejemamo," je izpostavil. "Gre za dolgoročno reševanje dolgoročnega problema." Zato so se dogovorili, da bodo v vmesnem času pristopili k iskanju kratkoročnih rešitev, ki naj bi zagotovili nemoteno vodooskrbo do realizacije dolgoročne rešitve. "Pričakujemo, da se bo v kratkem vzpostavilo vse aktivnosti in načrte, da se bo vsaj za vmesno obdobje pripravilo vse možne nadgradnje, da naši prebivalci ne bodo trpeli kakršnih koli posledic, če slučajno pride do izpada našega vodnega vira Rižane," je dejal Bržan.

Prohinar je napovedal, da se bodo ponovno sestali z Rižanskim vodovodom in iskali možne nadgradnje obstoječega sistema. Potreba po novem vodnem viru se je ponovno pokazala, ko se je po nesreči vlaka pri Hrastovljah junija izpostavila ranljivost tamkajšnjega sistema vodooskrbe. V nesreči se je namreč izlilo okoli 9000 litrov kerozina, ki pa vodnega vira kljub bojaznim ni onesnažil.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  26 .09. 2019 ob  18: 25
Kar se tice zdravja verjetno vsak primorec ima v krvi zadostno kolicino zeleza.Morda zaradi klime ali cesarkoli drugega.... ne vem pa zakaj borovnice ne uspevajo
Istriano |  25 .09. 2019 ob  22: 23
Stavim 100 evrov, da tej štirje župani, ki so zdaj v slovenski Istri ne bodo uredili popolnoma nič v zvezi z oskrbo s pitno vodo. Ma kdo bo uredil klovn iz Pirana, izolski 12 mesečni sestavljalec koalicije, že pet let speči Ankarančan ali velemojster za inkubatorje iz Kopra?