SVETNIKI O ODKUPU ZEMLJIŠČA NA KOŠTI ZA DVOJNO CENO: Bo Zadković primoran umakniti točko z dnevnega reda?

Piran

Okolje Piran in Občina Piran sta odstopila od projekta izgradnje 22 neprofitnih stanovanj na Košti. Od projekta je odstopil tudi Stanovanjski sklad RS, ki bi financiral izgradnjo 11 stanovanj. Na dnevnem redu odločanja piranskih svetnikov, ki se bodo danes ponovno sestali na redni seji, se je znašel predlog, da občina od Okolja Piran odkupi nazaj zemljišče, ki mu ga je pred leti prodala. Za mnenje smo vprašali nekaj piranskih svetnikov.

Kristijan Cerovac, GZOP

"Negativno mnenje so podali že na odboru za gospodarjenje. Najprej naj nam pripravijo celovito sliko glede te parcele. Novo cenitev, realno veljavnost gradbenega dovoljenja in kaj je naneslo, da je razlika med prodajno in nakupno ceno skoraj 300 tisočakov višja," razlaga Kristijan Cerovac, piranski občinski svetnik iz Gibanja za občino Piran (GZOP). Kot pravi, "če je zadeva prišla prehitro in niso utegnili pripraviti vse teh podatkov, naj jo pač dajo na dnevni red naslednje seje". "Smo za vsako zadevo, ki je transparentna in merodajna z dokumenti in številkami. Dokler tega ni, tudi z naše strani pozitivnega odgovora ne bo," še dodaja Cerovac.

Občina je Okolju prodala zemljišče na Košti za dobrih 268 tisočakov, sedaj naj bi ga odkupila nazaj po ceni 552.603 evre. Kot zatrjujejo na občini, je številka narasla zaradi stroškov financiranja kredita in priprave dokumentacije. K temu znesku pa bo treba prišteti še davek na dodano vrednost.

Robert Fakin, Naš kraj

"Treba se je zavedati, da je Okolje Piran 'hči' piranske občine in da je tudi občina finančno oslabljena. Ne more si privoščiti nepremišljene investicije. Glede na to, da Okolje potrebuje denar, se bo treba odločiti, ali se nepotrebno premoženje odkupi, ali se ga proda nekomu tretjemu," pravi svetnik Robert Fakin z liste Naš kraj. Fakin ocenjuje, da si Okolje vsekakor ne more privoščiti nepremičnine, ki je nekoristna in brezpredmetna. "Logično, da jo je treba prodati. Glede same cene menim, da je malenkost previsoka in bi se jo dalo malce znižati," še dodaja.

Že v sredo smo poročali, da so se v javnosti pojavili očitki, češ da občina ne bi smela kupovati zemljišč na zalogo, ker nima jasnega cilja, kaj bo počela z njimi, zato s tem krši Zakon o stvarnem premoženju. Hkrati so se pojavili očitki, da naj bi šlo zgolj za manever reševanja finančne situacije Okolja Piran in s tem jasno namero oškodovanja občinskega proračuna, saj naj bi šlo za dogovor med piranskim županom Đeniom Zadkovićem in direktorjem Okolja Piran Gašparjem Gašparjem Mišičem. S prodajo zemljišča na Košti bi Gašpar Mišič prišel do denarja, s katerim bi saniral poslovanje. Da je slednje resnično slabo, na piranski občini ne skrivajo.

Barbara Kožar, Levica

Tudi svetnici Barbari Kožar iz Levice se zdi sporno, da bi občina odkupila zemljišče po dvojni ceni. "Moje osebno mnenje je in to bom v četrtek tudi predlagala, da se ta točka umakne z dnevnega reda. Gre za stvar, ki je v tem trenutku absolutno zelo sporna. Nedopustno je, da dobimo svetniki dokument za sejo tik pred zdajci, kar se nam v Piranu dogaja. Odločamo o premoženju, ki je last vseh občanov Pirana in zame je to nesprejemljivo," je za naš portal dejala Kožarjeva.

Kot so še povedali na piranski občini, se v primeru, da svetniki potrdijo odkup, ne bodo odločili za kompenzacijo. Okolje Piran namreč občini dolguje kar nekaj denarja. Za zemljišče bodo dejansko plačali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija