VODNI TOP TOKRAT NI BIL AKTIVIRAN: Protest se je končal brez večjih nemirov, kljub temu pridržanih več protestnikov

Slovenija

Protest nasprotnikov omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, se je v Ljubljani končal brez večjih nemirov. Policija je sicer popisala več ljudi, nekaj pa jih je tudi pridržala. Čeprav je bil večji del protestov prisoten tudi vodni top, ga tokrat niso uporabili.

Protestniki so izražali svoje nezadovoljstvo predvsem nad omejevanjem dostopa do storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Ob tem so skandirali tudi proti prisili, represiji in za svobodo.

Z delno ograjenega Trga republike, kjer so se zbrali, so se odpravili proti Prešernovem trgu. V krogu so preko Dalmatinove ulice skušali priti do Gosposvetske in zavzeti vpadnice, kar pa jim je policija preprečila. Tako se je množica usmerila nazaj proti središču Ljubljane, a nato nekoliko nižje zavila proti Bleiweisovi in naprej proti Celovški.

Množica je nato zasedla križišče med Celovško in Bleiweisovo. Po več kot eni uri je policija protestnike potisnila s križišča, ti pa so nato blokirali križišče med Bleiweisovo, Aškerčevo in Tržaško cesto. Policija jih je nato ponovno usmerila proti središču mesta in nazaj proti Trgu republike, kjer se je shod kmalu za tem tudi končal, promet pa tako ni bil več oviran.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da se je na neprijavljenem shodu okoli 15. ure na Trgu republike zbralo okoli 2000 ljudi. Zapisali so, da so nekaj oseb pridržali, predvsem zaradi kršenja javnega reda in miru. Podrobnosti s shoda in o pridržanih pa bodo sporočili danes.

Po poročanju POP TV je policija pridržala več protestnikov, pri nekaterih so našli granitne kocke. Poročali so še, da je policiji uspelo dokončno razpustiti shod s tem, ko so popisali vse prisotne na trgu in njegovi okolici. Takšno delovanje policije je na seji odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo deloma napovedal tudi notranji minister Aleš Hojs. Dejanja protestnikov je označil za "eklatantno kršitev javnega reda in miru", da pa bo policija po potrebi "enega po enega odstranila" z javnih površin.

Med protestniki je bilo znova opaziti tudi predsednika stranke Resni.ca Zorana Stevanovića, ki je aktivno pozival na minule proteste, ki so se nato končali z izgredi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  15 .10. 2021 ob  01: 35
Ce slisis vzklikat lopovi,stop jansizmu tle so tudi iz rtv-ja.
Zdruzli so se eni in drugi
manemebasat |  14 .10. 2021 ob  20: 12
-1
td Totalni Debil
td |  14 .10. 2021 ob  10: 13
-5
Protest totalnih bedakov.
kokodek |  14 .10. 2021 ob  09: 01
nepreklicno odstopljeni je tudi eklatanten primer lažnivega in hudobnega politika