VODA V ANHOVEM NAJ BI BILA SPET PRIMERNA ZA UPORABO, ČAKA SE ZADNJO BESEDO: Županja pozvala Eternit, naj povedo vzrok onesnaženja

Slovenija

Občina Kanal ob Soči je dobila rezultate vseh analiz vode v Anhovem, ki so jih naročilu po onesnaženju v vodovodnem sistemu zaradi napake na industrijski čistilni napravi družbe Eternit. Rezultati kažejo, da je voda primerna za uporabo, vendar bo končno oceno podal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je dejala županja Tina Gerbec.

Fotografija je simbolična.

"Končno smo dobili vse rezultate kemične in mikrobiološke analize, razširjene kemijske analize in ponovne mikrobiološke analize ter ugotavljanje parazitov v vodi. Vse to smo objavili tudi na spletni strani občine. Rezultati kažejo, da je voda skladna s pravilnikom in je zato pitna," je povedala kanalska županja.

Dokler ne bodo imeli dovoljenja NIJZ za uporabo vode iz vodovoda, bo na trgu v Anhovem še vedno cisterna, kjer bodo domačini lahko dobili vodo za potrebe prehrane.

"Sledimo vsem navodilom, ki so nam jih dale tudi druge institucije in še čakamo na NIJZ. Ko nam bodo oni dali zeleno luč, bomo umaknili cisterno, ljudje pa bodo ponovno lahko pili vodo iz vodovoda. Upam, da se bo to zgodilo še danes oziroma čimprej, saj se to vleče že predolgo," je še povedala.

V podjetju Eternit Slovenija, kjer je prišlo do onesnaženja pitne vode, na novinarska vprašanja ne odgovarjajo. Županja pa je povedala, da so se z njimi sestali in jih pozvali, naj povedo za vzrok onesnaženja ter poskrbijo, da do podobnega dogodka v prihodnje ne bo več prišlo.

Zadevo je pod drobnogled vzela tudi policija, ki preiskuje, kako je lahko prišlo do onesnaženja.

Do onesnaženja je prišlo 24. julija zjutraj, potem ko je, kot je ob pregledu ugotovila inšpekcija, zaradi napake pri obratovanju industrijske čistilne naprave družbe Eternit industrijska odpadna voda iz bazena za mehansko prečiščeno odpadno vodo odtekala v vodovodno omrežje. Napako so isti dan odpravili.

Kot so po dogodku sporočili iz podjetja, so izvedli vse ukrepe, ki preprečujejo ponovitev takšnega dogodka. Poudarili so, da je šlo za "enkraten, časovno omejen dogodek, ki ga obžalujejo".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija