VATIKAN SPROSTIL OMEJITVE: Papež bo obnovil splošne avdience

Svet

Papež Frančišek bo s prihodnjo sredo obnovil splošne avdience, torej srečanja z javnostjo, kar je prekinil zaradi pandemije koronavirusa, so danes sporočili v Vatikanu. Splošna avdienca se bo začela ob 9.30, vernike pa bodo na dvorišče pred Apostolsko palačo začeli spuščati dve uri prej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vatikan je marca ob začetku pandemije splošne avdience premaknil s Trga svetega Petra v knjižnico Apostolske palače, da bi na ta način izvajali ukrepe za zajezitev širjenja novega koronovirusa. Verniki pa so nagovore papeža lahko spremljali le preko videopovezave. Italija je bila v začetku pandemije med najhuje prizadetimi državami. Zdaj se v zadnjih mesecih položaj umirja in italijanske oblasti so ocenile, da so razmere pod nadzorom. Zato tudi odločitev Vatikana, da sprosti omejitve.

Splošne avdience bodo poslej prirejali ob sredah v zaprtem dvorišču Apostolske palače, kjer bodo pripravili sedišča za največ 500 ljudi, so napovedali. Dogodek bo odprt za vse, brez poprejšnje rezervacije, prihod na to dvorišče pa bodo omogočili dve uri pred začetkom avdience, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Zadnjo splošno avdienco je imel papež 26. februarja, ko je koronavirus v Italiji dobival zagon. Tedaj se je papež, ki ima zelo rad neposreden stik z verniki, s številnimi rokoval. Objel je tudi več otrok. Tedaj se je na Trgu svetega Petra zbralo okoli 12.000 ljudi. Le nekaj jih je nosilo zaščitne maske, še navaja AFP.

Papež je kmalu zatem zbolel za prehladu podobno boleznijo. To je tedaj vzbudilo številna ugibanja, ali se je tudi on okužil s koronavirusom, a se pozneje izkazalo, da je res šlo le za navaden prehlad.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija