VAM PRIMANJKUJE ENERGIJE? Ta živila vas bodo napolnila z zagonom za ves dan

Trendi

Banane, rjavi riž, mastne ribe, jajca in oreški so živila, ki vas bodo ves dan ohranjala dinamične, saj povečujejo raven energije in ohranjajo človeka živahnega, piše na portalu Pink Villa. Mnogi takoj, ko vstanemo iz postelje, želimo povečati svojo raven energije s kavo ali čajem. Veliko strokovnjakov pa toplih napitkov na tešče ne priporoča, ampak meni, da se mora dan začeti s kozarcem vode, nato bi morali slediti oreščki in šele po eni uri lahko na vrsto pride najljubša kava ali čaj. Dietetičarka Vibha Puri navaja več živil, ki vam pomagajo ohranjati energijo skozi ves dan.

1. Banane

Če vaša prehrana vključuje to okusno in zdravo sadje, ste jedilnik obogatili z živilom, ki vsebuje veliko hranil, potrebnih za normalno delovanje telesa. Banana služi kot gorivo za vadbo ali za opravljanje vsakodnevnih opravil. To sadje je bogat vir kalija, vitamina B6 in kompleksnih ogljikovih hidratov.

Poleg vitamina B6 banane vsebujejo tudi vitamin C, močan antioksidant, ki ščiti telesne celice pred poškodbami prostih radikalov. Vitamin C pomaga tudi pri absorpciji železa in pri tvorbi kolagena. Ta vitamin obenem pripomore k zdravju možganov, saj spodbuja izločanje serotonina, hormona, zaradi katerega se dobro počutimo in bolje spimo.

"Uživanje dveh do treh banan na dan bo pomagalo pri premagovanju utrujenosti," pravi Puri. Banana vsebuje naravni sladkor, zato je odličen vir energije. Lahko jo pojeste za zajtrk ali pred treningom. Z zaužitjem tega sadja boste preskrbljeni z energijo, ki jo potrebujete za različne izzive.

2. Rjavi riž

Kot neverjeten vir vlaknin in vitaminov vas rjavi riž nasiti za dolgo časa. To živilo uravnava raven sladkorja v krvi, saj ima nizek glikemični indeks in s tem ustvarja dovolj energije, da lahko dolgo ostanete dinamični.

3. Mastne ribe

Losos in tuna sta najboljša izbira, saj sta odličen vir omega maščobnih kislin. Mastne ribe so prav tako bogate z vitaminom B12, ki skupaj s folno kislino vpliva na uravnavanje rdečih krvnih celic in pozitivno vpliva na raven železa. "Boljše rdeče krvne celice pomenijo več energije in manj utrujenosti," poudari Puri.

4. Jajca

Beljaki so bogati z beljakovinami, ki nas ohranjajo močne in aktivne ves dan. To živilo med drugim pripomore k varovanju zdravja našega srca in ožilja, saj vsebuje visoko raven dobrega HDL-holesterola. Poleg tega jajca ugodno vplivajo na naše oči, kosti, preprečujejo slabokrvnost, prispevajo k ohranjanju zdrave telesne teže in ugodno vplivajo na zdravje možganov.

Jajčni rumenjaki so bogati s holinom, ki je ključnega pomena za dobro delovanje možganov, še posebej za zdrav razvoj možganov plodu. Študije so pokazale, da uživanje več jajc med nosečnostjo in dojenjem lahko stimulira razvoj in delovanje možganov pri dojenčkih. Prav tako je raziskava univerze iz Severne Karoline pokazala, da redno uživanje jajc zmanjša tveganje za razvoj raka dojk za 24 odstotkov.

5. Oreščki

Splošno znano je, da so oreščki neverjeten vir zdravih ogljikovih hidratov, vlaknin in omega 3 maščobnih kislin. Orehi, indijski orehi in mandlji so najboljša izbira. Sodelujejo pri povečevanju ravni energije in ohranjajo človeka energičnega ves dan. "Oreščki, ko jih zaužijemo s katerim koli mlečnim izdelkom, povečajo raven energije in jo zadržijo čez cel dan," pojasni Puri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija