V Vukovarju policija straži napise v cirilici

Svet

Dvojezične napise v latinici in cirilici na upravnih stavbah v Vukovarju na skrajnem vzhodu Hrvaške je danes začela varovati tudi policija, ki je dvignila pripravljenost na najvišjo raven, poroča danes hrvaški Jutarnji list.

Danes zjutraj so na zgradbi urada državne uprave znova namestili tablo z dvojezičnim napisom, ki so jo protestniki nasilno sneli 2. septembra. Podobno tablo pa so prvič namestili tudi na zgradbi hrvaškega zavoda za zdravstveno zavarovanje. Zdaj plošči stražijo policisti intervencijske enote v polni bojni opremi, navaja Jutarnji list.

Policija je zavarovala in ogradila tudi vhod v stavbo hrvaškega pokojninskega zavoda in pričakovati je, da bo tudi ta zgradba dobila svoj napis v cirilici, še piše hrvaški dnevnik na svoji spletni strani.

Veterani menijo, da gre za morbidno potezo

Predstavnik veteranov iz hrvaške osvobodilne vojne, zbranih v "Štabu za obrambo hrvaškega Vukovarja", je zagotovil, da se danes na postavitev novih napisov ne bodo odzivali. So pa v tem združenju še ocenili, da gre za "morbidno potezo", da se napisi postavljajo samo dan pred pogrebom 11 žrtev vojne iz Sutina, predmestja Vukovarja.

Poleg tega vukovarski veterani zatrjujejo, da v tem mestu ne živi tretjina Srbov, da bi imeli pravico do napisov v svojem jeziku oz. pisavi, kot to določa hrvaška ustava. "Ugotovili smo, da je več tisoč ljudi prijavljenih na neobstoječih naslovih ali pa ne živijo v Vukovarju," je dejala Snježana Patko iz omenjenega združenja. Kot je zatrdila, je v Vukovarju samo osem odstotkov prebivalcev med zadnjim popisom navedlo, da je njihov materni jezik srbski.

Vprašanje cirilice tema številka ena na Hrvaškem

Vprašanje cirilice v zadnjih mesecih močno razburja Hrvaško, še posebej Vukovar, ki na Hrvaškem velja za enega največjih simbolov srbske agresije na hrvaško državo med vojno na njenih tleh (1991-1995). Vendar pa hrvaška ustava vsem manjšinam v državi zagotavlja pravico do uporabe lastne pisave, če predstavlja več kot tretjino lokalnega prebivalstva.

V Vukovarju se s tem ne strinjajo in nočejo dopustiti rabe cirilice. Prišlo je tudi do več incidentov in nasilnega odstranjevanja tovrstnih napisov na državnih uradih. Incidente sta v preteklih dneh obsodila tudi hrvaški predsednik Ivo Josipović in zunanja ministrica ter podpredsednica vlade Vesna Pusić.

Premier Zoran Milanović se je želel v četrtek sestati s predstavniki vukovarskih veteranov, a so ga ti zavrnili. Kot menijo, je Milanović sam vzrok za "destabilizacijo" Vukovarja.

Tudi mi |  14 .10. 2013 ob  23: 28
...smo se borili za Slovenijo, ki nas sedaj j**e na suho....