V PREDORU MARKOVEC SE NADALJUJEJO 'NEVIDNE' NAPAKE IN OMEJITVE: Kaj je krivo tokrat?

Koper

Minuli konec tedna so bili vozniki, ki so vozili skozi predor Markovec, priče 'lightshowu'. Ob utripajočih lučeh so morali hitrost zmanjšati na 60 kilometrov na uro, čeprav o morebitni nevarnosti v predoru ni bilo sledu. Prizor se je ponovil tudi včeraj dopoldne, čeprav so na Darsu zatrdili, da so napako odpravili že v ponedeljek zvečer. Kot pojasnjujejo sedaj, je za nevšečnosti krivo prenavljanje regionalnega nadzornega centra na Kozini.

Ob našem prvem povpraševanju, kaj se dogaja v predoru Markovec, so na Darsu pojasnili, da je prišlo do napake v delovanju sistema za avtomatsko detekcijo prometa. Ta zaznava npr. dim in vozila, ki se med vožnjo ustavijo v predoru zaradi okvare ali vozijo v napačno smer. Kot so dodali, je bila omejitev hitrosti skladna s protokolom ravnanja v tovrstnih primerih. Danes so dodali, da nevšečnostim delno botruje prenavljanje regionalnega nadzornega centra na Kozini.

Za težave v predoru Markovec kriva dela na Kozini

"Nadzorniki prometa hitro cesto med Koprom in Izoli ter avtocesto v smeri proti Ljubljani upravljajo iz pogonske centrale Markovec, promet na hitri cesti prek Vipavske doline pa iz pogonske centrale Nanos," so pojasnili na Darsu.

Dars se je obnove Regionalnega centra Kozina, enega izmed najstarejših v državi, lotil po skoraj 14 letih delovanja. Z ljubljanskim podjetjem Javna razsvetljava je podpisal pogodbo za obnovo in optimizacijo sistemov za vodenje in nadzor prometa, s podjetjema Technix iz Kamnika in A koda plus iz Ljubljane pa še pogodbo za nadgradnjo in integracijo obstoječih sistemov video nadzora in avtomatske detekcije prometa na primorskem avtocestnem kraku. Obnova bo tako Dars stala 1,85 milijona evrov.

Pričakujejo, da bodo gradbena dela zaključena v februarju, sledijo še dela v zvezi z informacijsko tehnologijo. "V celoti bodo dela zaključena spomladi," so sporočili z Darsa.

Ob tem poudarjajo, da se morajo vozniki držati omejitve hitrosti, v primeru, da bi med obnovo ponovno prišlo do napake v avtomatskem sistemu za detekcijo prometa v predoru Markovec, pa tudi, če sami nevarnosti ne vidijo.

Deli novico:

Mene zanima |  13 .01. 2018 ob  08: 57
Zakaj je ta tunel, edini, ki se ga 2x na leto čisti?
Zakaj potekajo dela vedno ko je največji pretok prometa?
Torej ob 8h se čisti tunel v smeri proti Kopru, ob 16h pa proti izoli.
Predvsem pa zakaj ne urejajo teh zadev ponoči, ko prometa skoraj ni!?
Jih lahko končno TO kdo povpraša?
Žalostno |  12 .01. 2018 ob  19: 24
res žalostno, da se oprema te starosti toliko kvari. Me zanima kakšna je kakovost novih kosov...
Binca |  12 .01. 2018 ob  17: 50
Sramota! V neki normalni drzavi sploh ne bi bilo treba razlagat zakaj, kako..... se stvar popravi in to je to. Ne pa, da se vec dni zaporedoma "dogaja" neka napaka in, da je se bolj bizarno, 25 km stran!! V Slo je res vse mogoce in drzava za nic ne odgovarja.....
Gringo |  12 .01. 2018 ob  16: 59
Kriv je konfin.Treba ga dat nad Črni kal.
Šenkani konj |  12 .01. 2018 ob  13: 48
A ja, a to naj bi bil šenkani konj ?
Mogoče vse provizije, ki so jih pobrali razni priskledniki , ma to štronzado smo dobro plačali !
Šenkanemu konju... |  12 .01. 2018 ob  12: 19
...se ne gleda v zobe!