V PIRANU VRHUNEC TRADICIONALNEGA POMORSKEGA KRSTA: Zaprisegla bo nova generacija dijakov pomorske šole

Piran

Na Tartinijevem trgu v Piranu bo danes popoldne na vrsti vrhunec dogajanja ob tradicionalnem, 73. pomorskem oz. Neptunovem krstu. Ta predstavlja simboličen sprejem dijakov prvih letnikov med "polnopravne" člane srednje pomorske šole pod okriljem boga Neptuna.

Pomorski krst velja za najstarejšo neprekinjeno prireditev v slovenski Istri in najstarejšo neprekinjeno šolsko prireditev v državi. Prvi krst so dijaki namreč uprizorili že leta 1947. Prireditev, ki je prerasla v večdnevni dogodek, ob sprejemu novega rodu prihodnjih pomorcev prireja Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, tokrat v sodelovanju s Slovensko vojsko (SV).

Bog morja Neptun je oblast nad Piranom od župana Đenia Zadkovića simbolno prevzel že v petek, vzporedno pa so pripravili še gusarsko animacijo in prikaz pomorskih veščin, pred glavnim piranskim pomolom pa se je predstavil 430. mornariški divizion SV z vojaško ladjo Ankaran.

Obiskovalci Pirana si bodo tako gusarsko animacijo kot predstavitev mornariškega diviziona lahko ogledali tudi danes že od dopoldanskih ur, osrednji del prireditve pa se bo začel ob 16. uri z odhodom Neptunove povorke izpred pomorske šole na Bernardin, od koder bo sledila plovba do Pirana. Ob 17. uri bo povorka prispela na glavni pomol v Piranu. Po obhodu mesta bodo sledili županov pozdrav, Neptunov nagovor ter zaprisega nove generacije dijakov pomorske šole. Okoli 18. ure pa bodo prireditev kronali s krstom dijakov na prvem pomolu plaže pred hotelom Piran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija