BRATUŠKOVA O ZADEVI SODO: "Niti slučajno zaradi te zgodbe ne bom odstopila"

Slovenija

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je danes zanikala poročanje medijev, da naj bi vplivala na postopek izbire direktorja družbe SODO. Pravi, da nikoli ni niti govorila s predsednico nadzornega sveta te družbe. Vlada je akt o ustanovitvi družbe spremenila, ker se ji zdi prav, da bo na koncu z imenovanjem direktorja soglašala vlada.

Bratuškova je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da se je za spremembo akta o ustanovitvi družbe, ki je sistemski operater distribucijskega električnega omrežja, odločila, ker meni, da je prav, da lahko tudi minister in vlada ocenita, ali bosta lahko sodelovala z izbranim direktorjem družbe v državni lasti.

Vse postopke izbire in imenovanja direktorja bo v družbi še naprej vodil nadzorni svet, enako pa namerava storiti tudi v primeru družbe Borzen, je napovedala. "Če vlada ne bo sledila predlogu nadzornega sveta, bo to moralo biti zelo dobro utemeljeno," je dejala.

Zanikala je, da bi šle omenjene spremembe mimo vednosti premierja Marjana Šarca, sklep o spremembi omenjenega akta pa je bil po njenih besedah na dopisni seji vlade sprejet soglasno. To, da se je statut spreminjal v času razpisa in v času dopustov, pa se ji ne zdi sporno. "Šest tednov ni bilo sej vlad, pa smo na dopisnih sejah sprejeli približno sto aktov," je pojasnila.

"Niti slučajno zaradi te zgodbe ne bom odstopila. Predsednik Šarec in vsi ministri so bili seznanjeni s tem. Če ne spremljajo, kaj se dogaja na sejah vlade, je to njihov problem," je dejala Bratuškova.

Spomnila je, da je to, da ni vplivala na imenovanje, danes zatrdila tudi predsednica nadzornega sveta družbe SODO Mojca Sožo. "Verjamem, da bi si energetski lobi še naprej rad delil milijone, vendar tega, dokler bom odgovorna, ne bom dovolila," je poudarila. Če bi vsi tako delovali, po njenem mnenju v državi ne bi imeli afer, kot je Teš 6. "Bolj, kot mi mečete polena pod noge, bolj bom grizla in sekala lovke," je zagotovila. Prepričana je, da so lobiji najmočnejši prav na infrastrukturi in energetiki - področjih, ki spadata pod njen resor.

Planet TV je namreč v četrtek poročal, da se je Bratuškova osebno vmešala v odprt razpis za direktorja družbe SODO, ki jo že desetletje vodi Matjaž Vodušek. Razpis za direktorja je bil objavljen 2. avgusta, že takrat pa naj bi po informacijah televizije ministrica skušala prek predsednice nadzornega sveta preklicati razpis, a ji to ni uspelo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  09 .09. 2019 ob  11: 04
Mislim, da ima Bratuškova prav. Le kako bi lahko tako nepomembna političarka lahko vplivala na izbiro direktorja družbe SODO.