V PETEK BO ZNANA USODA 32-LETNE BERTOČANKE: Tožilstvo zahteva obvezno psihiatrično zdravljenje, obramba vztraja pri nedolžnosti

Kronika

Na koprskem okrožnem sodišču se je danes sklenil dokazni postopek v sojenju 32-letnici, ki je obtožena uboja babice aprila lani v Bertokih. Tožilstvo vztraja pri predlogu izreka ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja, obramba pa vztraja pri nedolžnosti 32-letnice. Razglasitev sodbe bo v petek ob 13. uri.

Državna tožilka Katjuša Poropat Lakošeljac je napovedala, da se bo v zaključnih besedah opredelila tudi do dokazov, pri izvajanju katerih je bila javnost izločena, tako da so tudi zaključne besede potekale za zaprtimi vrati. Je pa tožilka pred tem napovedala, da bo vztrajala pri predlogu, da sodišče zoper obtoženko izreče ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Obenem pa bo tudi predlagala podaljšanje pripora za 32-letnico.

Zagovornik obtoženke Rok Felicijan Pristovšek je po koncu naroka navedel, da je vztrajal pri nedolžnosti 32-letnice, temu pa se je pridružila tudi sama obtoženka. Obramba sicer vztraja na stališču, da ni neposrednih dokazov, da bi obtoženka zagrešila uboj.

Pred tem je pričal izvedenec sodne medicine Tomaž Zupanc. Ta je navedel, da je pokojna umrla zaradi izkrvavitve kot posledice poškodbe arterije po prejemu vbodne rane v kombinaciji s poškodbo sapnika. Smrt je pri tem nastopila v roku pet do sedem minut, tako da ji niti hitra pomoč ne bi mogla rešiti življenja.

Pokojno so zabodli z ostrim predmetom, pri čemer obstaja velika verjetnost, da je bilo morilsko orožje nož, ki so ga v preiskavi zasegli policisti. Nož je bil ob najdbi sicer čist. Na vprašanje predsednika sodnega senata Julija Glavine, ali bi bilo to možno, če je šlo za morilsko orožje, je izvedenec pojasnil, da obstaja sicer velika verjetnost, da bi bil nož krvav, ni pa to povsem nujno. Šlo je namreč za relativno površinsko, čeprav globoko poškodbo, pri kateri nož ni šel skozi gostejše tkivo.

BONUS VIDEO: Posebnosti istrskega narečja; veste kaj je železnica in kaj so hlače?

Policija je v začetku lanskega aprila v Bertokih na njenem domu odkrila truplo 85-letnice, v zvezi s tem pa je odvzela prostost takrat 31-letni osumljenki.

Obtožena je že decembra izpovedala, da se dogodkov usodnega dne ne spominja, saj je trpela za močnimi halucinacijami.

Tožilstvo je za obtoženo predlagalo izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja, saj naj bi dejanje izvršila v stanju paranoidne shizofrenije, ko ni imela v oblasti svojega ravnanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SkateBordKite |  21 .04. 2022 ob  07: 25
Hribi v katerem letu si ostaljQuery1123020950248139543692_1650518558139 Zdej je to premila kazen za take!

Plus kao nedolžna. Aha. A potem se je babica sama zabodla do smrti?
Strpat njo in odvetnika v zapor do 30 let! Ker na zalost nimamo pri nas daljse kazni!
hribi |  20 .04. 2022 ob  13: 56
Da včasih sodstvo izreka nerazumljive sodbee je jasno. Da bi nekateri odvetniki pred nastopom dela morali opraviti kakšen test, npr enostavne računske enačbe ali kaj podobnega pa je tudi upravičeno pričakovanje. Morda bi lahko uvedli pravilo ko kakšen odvetnik predlaga kaj takega kot to pametno bitje, da se ga uradno kaznuje, npr klecanje na koruzi ali pa palica po hrbtu.