V LUKI KOPER BODO ZAGOTOVILI ZAČASNE PRIVEZE PLOVIL SLOVENSKE VOJSKE: Izhodiščna vrednost projekta je več kot 7 milijonov evrov

Koper

Vlada je na včerajšnji seji vladnega odbora za državno ureditev in javne zadeve sprejela sklep, da se v veljavni načrt razvojnih programov 2022-2025 pri ministrstvu za obrambo uvrsti projekt ureditve privezov Slovenske vojske (SV) v koprskem pristanišču. Izhodiščna vrednost projekta je 7.218.740 evrov z DDV, so sporočili iz urada za komuniciranje (Ukom).

Kot so pojasnili v Ukomu, je namen investicije ureditev začasnih privezov plovil Slovenske vojske (SV) v koprskem pristanišču, s katero bodo vzpostavili ustrezne pogoje za namen vzdrževanja operativne pripravljenosti 430. mornariškega diviziona SV, ki sedaj uporablja priveze Luke Koper. Cilj investicije je tudi krepitev in vzdrževanje pripravljenosti na bojno delovanje in uporabo plovil SV v primeru naravnih in drugih nesreč v sistemu zaščite, reševanja in pomoči.

Izhodiščna vrednost projekta je 7.218.740 evrov z DDV. Financiranje novega projekta bodo zagotovili v okviru finančnega načrta ministrstva za obrambo.

Z investicijo bodo zagotovili začasne priveze plovil SV, predvidoma za obdobje od 10 do 15 let, ki bodo služila svojemu namenu do zagotovitve stalnih privezov v sklopu izgradnje tretjega pomola Luke Koper. Izgradnja tretjega pomola je sicer umeščena v prostor z veljavnim prostorskim načrtom, a po načrtih investitorja Luke Koper predvidena šele po letu 2030.

Od leta 1996, ko je SV dobila hitro patruljno ladjo Ankaran in leta 2010 večnamensko ladjo Triglav, imata obe ladji in tudi vsi gumijasti čolni priveze v Luki Koper. 430. mornariški divizion uporablja vojaški privez, ki zagotavlja priveze za ladjo Ankaran in gumijaste čolne. Vojaški privez ni v lasti SV, zato zanj plačujejo režijske stroške.

Ladja Triglav trenutno nima lastnega priveza in jo po potrebi premikajo po pristanišču, kar po navedbah Ukoma predstavlja logistične izzive stalnega zagotavljanja posadke, kot tudi višje režijske stroške.

Luka Koper je skladno z odobritvijo vlade začela tudi širitev priveznih mest na severni obali drugega bazena koprskega pristanišča in s posledičnim poglabljanjem bazena. V času izvajanja te investicije Luke Koper bo uporaba vojaških privezov v tem bazenu pristanišča onemogočena, ugotovljena tveganja obstoječega stanja pa se bodo z razvojem in ureditvami Luke Koper povečala. Ugotovljene pomanjkljivosti obstoječega stanja se v doglednem času lahko uredijo zgolj z investicijo v začasne priveze, namenjene izključno potrebam SV, so še navedli v Ukomu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  20 .07. 2022 ob  12: 42
To bo ključen projekt za razvoj Slovenije.