V KOPRU ZBRANI ISTRSKI IN KRAŠKI ŽUPANI: Oživeli idejo o sodelovanju pri oskrbi s pitno vodo

Koper

Današnje koordinacije istrskih županov v Kopru so se udeležili tudi župani kraških občin. Slednji so, kot je v izjavi za medije pojasnil koprski župan Aleš Bržan, dali pobudo za iskanje skupne rešitve, po kateri bi na Krasu obnovili vodne vire, v Istri pa prišli do prepotrebnega dodatnega vira. Pri tem se nameravajo obrniti tudi na državo.

V Kopru je potekala 2. redna koordinacija istrskih županov. 

Pobudo o sodelovanju so dali župani kraških občin, ki imajo po besedah Aleša Bržana bistveno več vodnih virov. "Istrske občine se zavedamo, da potrebujemo dodatni vodni vir in sprožili bomo vse aktivnosti za to, da do tega čim prej pride," je zatrdil koprski župan. Ob pomisleku, da je podoben projekt pred leti že propadel zaradi pomanjkanja medsebojnega sodelovanja, je Bržan odvrnil, da "se dogovarjamo z odprtimi kartami in iščemo rešitve, ki bodo korektne in konkretne za vse".

Med drugim nameravajo istrski župani pisati državi in zahtevati, da sproži postopke za začetek urejanja vodnega vira za območje slovenske Istre, "kjer dejansko nimamo dovolj pitne vode za naše prebivalce, kaj šele za obiskovalce". Sicer pa so istrski župani podprli namera Občine Piran o kandidaturi za evropsko prestolnico kulture leta 2025. Pri tem ciljajo na to, da bi zadevo zastavili širše in posegli čez mejo, tako na hrvaško kot na italijansko stran. Pobuda je še v začetni fazi, sicer pa je Bržan napovedal, da bo sledila ustanovitev ožje in širše strokovne skupine za ta projekt. Predvidoma v prihodnjem tednu bodo podpisali tudi pismo o nameri.

Župani so se danes pogovarjali tudi o možnosti oblikovanja skupnega evropskega združenja za teritorialno sodelovanje, s katerim bi lažje nastopali pri kandidiranju na razpise za evropska sredstva. Govora je bilo tudi o Gasilski brigadi Koper in o tem, da bodo morali ugotoviti, če ima smisel, da vse obalne občine vstopijo v ustanoviteljske vloge javnega zavoda, je navedel Bržan. Lotili so se tudi problematike namestitve oseb z motnjo v duševnem razvoju. Občine bodo opravile popis stanja in potreb, tudi tu pa bodo apelirali na državo za sistemsko rešitev tega področja v Istri.

Nenazadnje so istrski župani načeli tudi vprašanje ureditve prometnih razmer po sprehajalno-kolesarski poti Parenzani, ki jo uporabljajo tudi skuterji in druga vozila, ki tja ne sodijo. Bržan je pojasnil, da bodo s pomočjo redarjev šli v osveščanje prebivalstva in usmerjanja prometnih tokov, septembra pa bodo nato tudi ugotavljali dosežene rezultate.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Eho |  11 .06. 2019 ob  22: 18
zoran13 | 11 .06. 2019 ob 21: 40 3
MDA ISTRA 79

To so bili dobri časi....to je bila kolektivna odgovornost. Ljudje so bili nekoč veliko bolj pozitivno naravnani in tudi temu primerno veliko bolj pravilno motivirani.
zoran13 |  11 .06. 2019 ob  21: 40
MDA ISTRA 79

V letu 1978 je 452 brigadirjev na lokalni delovni akciji "Istra 78" iz Obale, pobratenih mest, kadetske šole iz Tacna, ljubljanskega Mercatorja zgradilo 2.700 metrov dolg vodovod iz Kopra do Šmarij in Poljan.

V letu 1979 je MDA Istra 79 prvič s strani ZSMS organizirana kot republiška delovna akcija, kjer je bila glavna naloga izkop jarka, polaganja cevi in zasipavanje cevi jarkov pri izgradnji višinskega vodovoda v dolžini 4.120 metrov. Sodelujejo brigadirji iz mest Ljubljana Moste Polje, Ljubljana Vič Rudnik, Kranj, Celje, Maribor, Murska Sobota, Novo Mesto, Krško, brigade Zveze prijateljev mladine gorenjske regije, mladi iz pobratenih mest in zamejstva, ŠC RSNZ Tacen, skupno 581 brigadirjev.

Številčni seznam brigadirjev:

* MDB Bratstvo in enotnost - OK ZSMS Ljubljana - Moste Polje - 39
* MDB Valjevo - OK SSOS Valjevo - 21
* MDB Fric Pavlik - OK SSOBiH Bosanski Brod - 54
* MDB 17.Oktober - OK ZSMS Murska Sobota
* MDB Slava Klavora - OK ZSMS Maribor - 52
* MBD Ljubo Šercer - OK ZSMS Vič - Rudnik - 67
* PDB Kekec - OKZSMS Izola - Koper -Piran - 46
* PDB France Prešeren - OK ZSMS Kranj - Jesenice - Tržič - 55
* MDB Slavko Šlander - OK ZSMS Celje - 39
* MDB Jože Celar Tugo - OK ZSMS Kranj - 59
* MDB Vinko Paderšič Batreja - OK ZSMS Novo Mesto - 53
* MDB Matija Gubec - OKZSMS Krško - 42

* Vojaki iz Postonjske garnizije - 200
* ZRVS - 100
* KOSS - 40
* Gasilska brigada iz Kopra - 35
* OOZSMS UJV Koper - 14
* MDB Vojka Šmuc - OKZSMS Izola - 39
* MDB iz OK ZSMS Koper - 10
* Predsedstva - OK ZSMS Izola, Koper in Piran - 35

* MDB - Mladinska delovna brigada
* PDB - Pionirska delovna brigada

V okviru republiške delovne akcije Istra 79 z naseljem v OŠ Šmarje pri Kopru ter razpotegnjena delovišča višinskega vodovoda vse od Puč, Krkavč, Nove Vasi, Šmarij, Gažona, pa vse do Kort, kjer je bilo 1980 slavnostno odprtje tega težko pričakovanega višinskega vodovoda.

Vir: Osebni arhiv, Bilten Istra, Poročilo delu MDA Istra 79;


Posebej težko je bilo tudi takrat, ko smo morali z deli pohiteti ali pa jih opravljali na tak tvegan in zelo hiter način, kot je bilo to na cesti oziroma klancu pri OŠ Šmarje. Tistega dne smo objavili v vodstvu MDA, skupaj s traserjem Slavkom Klobaso, da za nujna dela potrebujemo približno 20 brigadirjev prostovoljcev, ki bi bili pripravljeni za izjemen napor pri izkopu jarka pri osnovni šoli ter na križišču pri Treh Lovcih. Z deli na klancu smo začeli takoj zvečer, da bi čim manj motili tudi lokalni promet, saj je moral biti izkop končan do jutranjih ur, ko so iz bližnjih vasi vozili zaposlene in šolarje v Koper in naprej. Ker je bil klanec je bila višinska razlika kanala precejšnja, tudi do 3,5 metra, da bi prišli do ustrezne in prave globine za cevi, ki so zavile takoj na koncu stavbe, zavile po pobočju navzdol na levo stran ceste in naprej po trasi proti križišču.

Tudi s strani domačinov, ki smo nam pripravili velikanski lonec s kakšnimi 20 litri kave, da bi se okrepčali, so nas prišli obiskat in ponudit pomoč, saj je bila trasa pod cesto telo težka in tam posebej dobro utrjena. Ob velikih naporih in menjavanju brigadirjev smo se prebijali proti drugi strani ceste, tako, da je vse potekalo po načrtu, ko smo na prvem delovišču še zaščitili prehod čez jarek, da se je sprostil jutranji promet in kasneje še položitev vodovodne cevi.

Takoj smo se preselili na križišče pri Treh Lovcih in prav tam prekopali še čez cesto, kjer je bil teren tudi zelo težak in zahteven, posebej tudi zato, ker nismo imeli rsvetljave, tako, kot pri šoli, tako, da smo uporabili tudi luči naših kombijev, ki smo jih uporabljali za prevoze hrane in ostalih zadev. Delo se je z zaščito prehoda ceste približevali koncu, tako, da smo uspeli pred prvim jutranjim avtobusom iz bližnjih vasi, končati in usposobiti cesto za odhod na delo in v šole.

Vsi veseli in močno utrujeni brigadirji smo se vračali v naselje, a hkrati veseli, da smo svojo nalogo uspešno opravili, a je kasneje sledil šok, ko so nas v jutranjih urah poklicali iz Republiške konference Tone Anderlič, ki je bil takrat zadolžen za MDA in nas vprašal po odgovornosti. Po mednarodnem pravu je bilo namreč delo brigadirjev ponoči prepovedano, a ko smo mu obrazložili našo takratno situacijo in naše aktivnosti, saj smo takrat imeli le to možnost za uspešen izkop ter kasnejšo montažo vodovodne cevi. To predvsem zato, da ne bi motili normalnega življenjskega ritma ter povzročili še večje zastoje, slabo voljo ter gospodarsko škodo. No, v skrajnosti nam je grozil tudi zapor. Po težkih pregovarjanjih so nam potem tudi v vodstvu republiške mladinske organizacije le pogledali skozi prste, saj je bila naša zadana naloga izpolnjena, pa tudi Rižanski vodovod in domačini so bili z našim delom ter odnosi zelo zadovoljni.