TO SO POSLEDICE HUDE TOČE V SLOVENIJI: Ponekod debela tudi neverjetnih 11 centimetrov (FOTO, VIDEO)

Slovenija

Lokalna neurja s točo so v torek zvečer zajela predvsem južni del Slovenije. Največ škode je toča povzročila v občini Kočevje v naseljih Dol, Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja vas, Kralji in Livold, v občini Črnomelj pa v naseljih Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile.

Stari trg ob Kolpi (foto: Ingrid Mihelič)

Kot so danes sporočili iz državnega centra za obveščanje, je toča povzročila nekaj škode tudi v občinah Ribnica in Sodražica. Na Veliki Loki v občini Trebnje je strela udarila v stanovanjsko hišo. Požara ni povzročila, je pa poškodovala streho in električno napeljavo. V kraju Pijovci v občini Šmarje pri Jelšah pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju

V Kungoti pri Ptuju v občini Kidričevo in v Stopercah v občini Majšperk sta se zaradi močnega vetra na cesti podrli drevesi. V naselju Tržec v občini Videm pa je veter podrl zaščitno gradbeno ograjo. Sicer je bilo pri odpravljanju posledic neurij aktiviranih skupaj 87 prostovoljnih gasilskih društev in dve poklicni enoti.

Toča, ki je včeraj razsajala v Sloveniji, je bila ponekod velika kot dlan. Okolico Črnomlja je prizadela skoraj leto dni po lanski veliki toči. Včerajšnja toča je po neuradnih podatkih dosegla debelino do 11 centimetrov.

Danes se začenja sanacija škode

Lokalna neurja s točo so največ škode povzročila v občini Kočevje, kjer predvidevajo, da bodo škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili še danes, na gospodarskih poslopjih pa prihodnje dni. Na Črnomaljskem, kjer je manj škode, so tamkajšnji gasilci posredovanje končali uro po polnoči.

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je za STA povedal, da je toča najhuje prizadela kraje Čeplje, Jelenja vas, Predgrad in Dol. Predvsem gre za poškodbe strešnikov na nekaj več kot 130 stavbah. Na posamezni stavbi je poškodovanih od 20 do sto strešnikov, je dodal.

Kolikšna bo škoda zaradi neurij s točo?

Prvi konvoj pomoči z 12 vozili in skupaj 45 gasilci z vso potrebno opremo se je na teren odpravil davi ob sedmi uri, hkrati pa so aktivirali lokalne gasilce, ki si po navedenih krajih ob 7.30 začeli z odpravljanjem škode oz. s pokrivanjem streh z nadomestnimi strešniki ali z zaščitno folijo.

Če ne bo kakšnih večjih težav, naj bi škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili oz. jih zavarovali še danes, takoj zatem pa bodo na vrsti še gospodarska poslopja. Skupne škode sicer še niso ocenili, je še dejal Kalinič.

Weiss: "Včerajšnja toča niti približno ni primerljiva z lansko"

Poveljnik črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss je za STA ocenil, da škoda, ki jo je torkova toča povzročila na Črnomaljskem, "niti približno ni primerljiva" z lansko junijsko, izredno močno točo. Neurje s točo, ki je v torek okoli 19.30 zajelo vasi Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile je poškodovalo 55 stavb, na katerih so gasilci že pokrili razkrita in poškodovana ostrešja s strešniki ali s plastično folijo.

Sodelovalo je 188 gasilcev iz 25 gasilskih društev, aktivirali so tudi pogodbenike, ki sodelujejo v takih primerih. Na nekaterih stavbah so škodo odpravili že sami lastniki. Gasilska zveza Črnomelj je posredovanje končala ob eni uri zjutraj. Občinska komisija, ki bo grobo ocenila škodo, se bo na teren predvidoma odpravila danes, obseg škode pa ni bil tako velik, da bi aktivirali štab civilne zaščite, je še povedal Weiss.

Tudi na Hrvaškem toča v velikosti teniških žogic

Kot piše portal istramet.hr, je toča v velikosti teniških žogic močno prizadela tudi Gorski kotar na Hrvaškem. Proti večeru se je zelo hitro razvila nevihtna supercelica, ki se je več časa zadrževala na enakem mestu. Toča je povzročila škodo na avtomobilih in strehah ter povzročila 100-odstotno škodo na kmetijskih pridelkih, piše portal. Po trenutnih podatkih s terena je najbolj prizadeta okolica Skrada, Moravic in Broda na Kolpi. 

Saharski pesek na Obali

Na Obali neurja ni bilo, je pa okrog polnoči padlo nekaj kapelj dežja, med katere je bil pomešan saharski pesek, nam je povedal Valter Grizančič z vremenskega portala ciklon.si.

Po napovedih Agencije RS za okolje bo danes vreme pretežno jasno, popoldne lahko v severni delu države nastane kakšna nevihta. Pihal bo šibek južni do jugovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32 stopinj Celzija. V četrtek bo pretežno jasno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija