V ITALIJI DANES DAN ŽALOVANJA: Število smrtnih žrtev poplav naraslo na 15

Kronika

Število smrtnih žrtev poplav v Italiji je naraslo na 15, potem ko so v pokrajini Ravenna v italijanski deželi Emilija-Romanja našli truplo moškega, ki je bil pogrešan od 17. maja, ko naj bi ga ob izstopu iz kombija odnesla voda. 23.000 ljudi je še vedno brez strehe nad glavo.

Ljudje, ki so morali zaradi poplav in neurij zapustiti svoje domove, so trenutno nastanjeni v hotelih, športnih dvoranah in župniščih.

Italijanska premierka Georgia Meloni je današnji dan razglasila za dan žalovanja. Ob tem je izrazila namero o zvišanju muzejskih vstopnin za en evro, izkupiček bo namenjen obnovi v poplavah poškodovane kulturne dediščine.

Italija bo zaprosila tudi za dostop do solidarnostnega sklada Evropske unije, od česar si vlada obeta 400 milijonov evrov. Predsednik Emilije-Romanje Stefano Bonaccini je sporočil, da bo pokrajino Ravenna v četrtek obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, kar so potrdili tudi pri Evropski komisiji.

Italijanska vlada je v torek sprejela sveženj ukrepov s pomočjo v vrednosti dveh milijard evrov. Pomoč bo namenjena predvsem samozaposlenim, ki so zaradi poplav ostali brez dela in izvoznim podjetjem, ki so jih prizadele poplave. Odškodnine bodo deležna tudi kmetijska podjetja, del denarne pomoči pa je namenjen tudi nakupu nove kmetijske mehanizacije.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija