V ENEM JUTRU PREJELA 37 FOTOGRAFIJ MOŠKIH SPOLNIH UDOV: Imela je dovolj in posnela dokumentarec (FOTO, VIDEO)

Trendi

Pošiljanje fotografij in/ali video posnetkov moških spolnih organov ženskam je žal pogost pojav, ki predstavlja obliko spolnega nadlegovanja preko spleta. Običajno gre za neželene posnetke, ki jih žrtve ne pričakujejo. Takšna dejanja so neprimerna in nedopustna, saj lahko povzročijo veliko čustveno stisko, nelagodje, šok, strah ter sram pri žrtvah, kar zna vplivati na njihovo samopodobo in kakovost življenja. Igralka Emily Atack je v dokumentacu 'Emily Atack: Asking for It?' odkrito spregovorila o spolnem nadlegovanju na družbenih omrežjih, ki se dogaja tudi v Sloveniji.

Emily Atack

Potem ko je Emily prejela na tisoče agresivnih in eksplicitnih sporočil, se je odločila posneti dokumentarec o spolnem nadlegovanju preko spleta – in njegovem vplivu na dekleta, stara 12 let. Prejem 37 nespodobnih, agresivnih sporočil v enem jutru, ki so vključevala fotografije penisov, bi zagotovo vsakomur pokvaril zajtrk. "To me je odvrnilo od umešanih jajc," pravi Emily Atack, ki je bila hvaležna, da klobase tisto jutro niso bile na njenem krožniku. Ampak nič od tega ni smešno.

Igralka in komičarka je posnela dokumentarec 'Emily Atack: Asking for It?' o njeni izkušnji s prejemanjem na tisoče spolno agresivnih sporočil in fotografij na družbenih omrežjih. Novica o njenem dokumentarcu se je znašla na prvi strani časopisa Sun, kar je spodbudilo enega od njenih nadlegovalcev, da stopi v stik z njo. "Masturbiral bom med gledanjem tvojega novega dokumentarca," ji je napisal. Kar dokazuje, da očitno ni razumel bistva njenega dokumentarca ali – kar je veliko bolj verjetno – jo je hotel vznemiriti in spraviti v stisko.

View this post on Instagram

A post shared by Martha Durham (@marthaatack)

Emily je prijetna in privlačna voditeljica, ki se zna smejati ostudnim fotografijam in sporočilom, ko je s prijatelji, kot so pisci njene humoristične oddaje, vendar priznava, da uporablja humor kot mehanizem za obvladovanje stresne in neprijetne situacije. Prejemanje sporočil o nasilnih fantazijah in fotografij penisov ni prav nič zabavno, še posebno, kadar je sama doma, saj jo je strah, da bi se kdo pojavil na njenih vratih. Nekateri ji namreč pošljejo po sto sporočil na dan, kar spominja na zalezovanje.

Njeno vprašanje pa je, ali je sama kriva, da se ji to dogaja. Če na spletu objavlja svoje fotografije v bikiniju, ali je – kot so ji nekateri očitali – kriva, da ji moški pošiljajo nespodobna sporočila in fotografije? Ne, je očiten odgovor. Toda fotografije penisov so le simptom sistematične mizoginije v sodobni družbi. "Uporabljam svojo spolnost, da včasih dobim stvari, ki jih želim in potrebujem. Ali sem zaradi tega del težave?" se sprašuje Emily, vendar v dokumentarcu o tem podrobneje ne govori.

View this post on Instagram

A post shared by Emily Atack (@emilyatack)

Fotografirala se je za moške revije, toda razkrije, kako se zdaj počuti glede svoje vloge pri tem. In če morda to obžaluje, kar pa nikakor ne pomeni, da si zasluži nadlegovanje. Emily ni moč ničesar očitati; je namreč žrtev spletnega nasilja, tako kot številne ženske. V dokumentarcu iskreno prizna, da je imela svojo prvo spolno izkušnjo pri 12-ih letih z 18-letnim moškim in je bila deležna pozornosti s strani moških že v mlajših letih.

Ni čudno, da je odrasla v žensko, ki je mislila, da mora delati natančno tisto, kar želijo fotografi in se je krivila za fotografije penisov, ki jih je prejela. Bistvo je, da ženske dobijo tovrstna sporočila ne glede na to, kaj nosijo ali kako se obnašajo, ker gre za sram in ustrahovanje. Kot javna osebnost Emily morda dobi več takšnih sporočil kot večina žensk, vendar dokumentarec vključuje tudi ženske, ki nimajo javnega profila in pokaže, kako to vpliva nanje. Slabo jim je, pravijo, piše the Guardian.

View this post on Instagram

A post shared by Emily Atack (@emilyatack)

"Res je ponižujoče, iz nekega razloga sramotno, čeprav nisem storila ničesar narobe," pravi ena od deklet. Najbolj pretresljive so izkušnje 16-letnih deklet, ki jih Emily obišče v šoli, kajti skoraj vse so prejele fotografije penisov ali video posnetke moških, ki se samozadovoljujejo. Ena od njih je dejala, da jih je začela prejemati, ko je imela komaj 12 let. "Začne se, ko dobiš telefon," je pojasnila. Druga je dodala, da se sporočila pojavijo vsakič, ko je slikana v šolski uniformi, ki je v šolah obvezna. Večina sporočil prihaja od precej starejših moških. "V šolski uniformi se počutim bolj ranljiva kot v čemer koli drugem," prizna neko dekle.

Na nek način je dokumentarec frustrirajoč, saj ni videti, da bi se stvari na tem področju izboljšale. Čeprav Emily omenja, da je nagovorila tudi poslance, iz preostalega dela dokumentarca ni jasno razvidno, kaj namerava parlament storiti glede spolnega nadlegovanja preko spleta (angleško 'cyberflashing'). V Angliji in Walesu bo omenjeno namreč kaznivo dejanje, ko bo predlog zakona o spletni varnosti sprejet. V Sloveniji lahko več o varni uporabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje najdete na spletni strani safe.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija