UPOR KOZINČANOV PROTI NOVEMU PARKIRIŠČU ZA TOVORNJAKE: Nočejo, da se stanovanjska soseska istočasno razvija v industrijsko cono

Slovenija

Na Kozini so nekateri domačini na nogah zaradi gradnje novega parkirišča za tovornjake ob Gostišču Burja. Še posebej se jim ne zdi pravično in etično, da se takšen objekt, ki po njihovi oceni zagotovo ne bo blagodejno vplival na krajane, skuša postaviti v času epidemioloških ukrepov, ko je onemogočeno zbiranje krajanov in zbiranje podpisov za peticijo, je v dopisu županji Saši Likavec Svetelšek v imenu krajanov zapisal občinski svetnik iz Gibanja Pretresi Vasja Ivančič.

Pereč problem Kozinčanov je odločitev o izgradnji novega parkirišča za tovornjake pri Gostišču Burja, kar bo po oceni domačinov dolgoročno vplivalo na razvoj kraja in bivanjsko okolje.

Ne zdi se jim niti pravno niti etično sprejemljivo, da občina Hrpelje-Kozina v času epidemije objavi Javno razgrnitev elaborata lokacijske preveritve za individualno odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev (PIP). Menijo, da gre za "neprepričljivo in sporno ravnanje".

Saša Likavec Svetelšek

Očitki županji zaradi slabe komunikacije

Županji Likavec Svetelšek očitajo, da občina obvestila o javni razgrnitvi ni objavila v občinskem glasilu, ampak zgolj na občinski spletni strani, kar po njihovi oceni pomeni, da so krajani o zadevi obveščeni "le hipotetično in naključno". Tudi na Facebooku naj bi obvestilo objavili šele nekaj dni po uradni objavi oziroma potem, ko jih je na to opozoril Ivančič.

Nadalje županji očitajo, da občinska uprava o načrtovanih spremembah in posegih v prostor ni obvestila krajevne skupnosti. Očitajo pa ji tudi slabo komunikacijo s krajani, predvsem starejšimi, ki zaradi neznanja ali pomanjkljivega znanja pri rabi interneta preprosto ne morejo biti obveščeni.

V času epidemije ni mogoče sklicati niti zbora krajanov niti izvesti zbiranja podpisov za peticijo, s katero bi lahko izrazili svoje mnenje. Tudi roki za oddajo pripomb naj bi bili minimalni. Županjo zato sprašujejo, ali ni mogoče s tako pomembnimi odločitvami počakati do konca epidemije.

Kot je še navedeno v dopisu, krajani soseske, kjer naj bi se v neposredni bližini gradilo novo parkirišče za tovornjake, s tem ne soglašajo. Dolga leta so bili preobremenjeni s hrupom, tresljaji in izpušnimi plini na regionalni cesti Kozina–Kastelec, dokler se večji del prometa ni preusmeril na avtocesto.

Krajani: Izpostavljeni bomo še večjim obremenitvam

Odkar ni več tovornjakov, se je stanje sicer izboljšalo, a se še vedno v bližini stanovanjske soseske nahaja terminal za tovornjake, ki degradira bivalno okolje, zato s širitvijo območja ne soglašajo. Z izgradnjo stanovanjskih blokov se je soseska povečala in so proti temu, da bi se istočasno razvijala v industrijsko cono.

Ker je bila industrijska cona predvidena na območju Hrpelj, kot tudi obvoznica, jim ni jasno, od kod večanje območja namenjenega težkemu tovornemu prometu ob regionalni cesti Kastelec–Kozina. Cilj mora biti razbremenitev naselja in krajanov, kar pa se z načrtovano izgradnjo novega parkirišča za tovornjake zagotovo ne bo zgodilo, ravno nasprotno. Prebivalci bodo izpostavljenim še večjim obremenitvam, kot so jim bili do sedaj.

Postopek lokacijske preveritve je ustavljen

Na zgoraj navedeni dopis in pripombe se je županja Likavec Svetelšek že odzvala in zaustavila postopek lokacijske preveritve. Krajanom oziroma svetniku Ivančiču so na občini zagotovili, da bodo organizirali skupni sestanek takoj, ko bodo razmere to dopuščale.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija