UJELI SMO GA NA PORTOROŠKEM LETALIŠČU: To je letalo, s katerim bi se vozil Golob (FOTO)

Piran

Danes je na portoroškem letališču pristalo letalo Cessna Citation 501 podjetja Janez Let, ki je eno od dveh prijavljenih na razpis kabineta predsednika vlade za najem letala za potrebe službenih potovanj Roberta Goloba. Nepričakovano srečanje smo izkoristili za kratek pogovor z direktorjem podjetja Matejem Cerarjem.

Cerar je potrdil, da so oddali ponudbo na javni razpis, vlada pa odločitve, s katerim od dveh ponudnikov bo sodelovala, še ni sprejela. "Smo pa takšne in podobne storitve v preteklosti že opravljali za slovensko državo, med pandemijo pa smo sodelovali tudi z vlado. Vsakokrat preko javnega razpisa," je povedal Cerar.  

Letalo, s katerim je danes pristal v Portorožu, je tudi letalo, ki bi bilo namenjeno vladi. Je eno najbolj razširjenih in varnih reaktivnih letal tega tipa, primarno pa je namenjeno prevozu potnikov, čeprav z njim lahko prevažajo tudi druge stvari. Pogosto se uporablja za kakšne nujne prevoze, na primer organov, pa tudi različnega tovora.

V letalu je prostora za do največ sedem potnikov in dva pilota, potuje lahko s hitrostjo 680 km/h na višini 2500 metrov, njegov dolet pa je 2500 kilometrov. Je to luksuzno letalo? "To so privatna letala, luksuz je v tem smislu, da je udobno, ni pa to primerljivo z na primer Falconom, je manjše letalo in v bistvu namenjeno čim bolj ekonomičnemu in učinkovitemu transportu," pravi Cerar.

Pogoji na razpisu so bili podobni, kot v preteklosti; glavni pa so, da ima podjetje spričevalo letalskega prevoznika, da je letalo vzdrževano v skladu z evropskimi predpisi in da lahko leti v vseh vremenskih pogojih, ima zadostno število sedežev in da je dovolj hitro, "kar je normalno, ne morete s kakšnim manjšim šolskim letalom take stvari početi," še dodaja.

Odločitvi, da se prijavijo na razpis, je botrovalo tudi dejstvo, da so s slovensko vlado v preteklosti že sodelovali. Koliko pa bi za najem letala pri njihovem podjetju morala odšteti vlada in kam vse bi lahko potovali? "O konkretni ceni ne morem govoriti, lahko pa povem, da je to letalo na trgu nekajkrat cenejše kot pa Falcon, je pa seveda cena odvisna tudi od destinacije in števila potnikov," je pojasnil in dodal, da z letalom lahko varno, udobno in ekonomično letijo po vsej Evropi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  04 .06. 2023 ob  15: 08
Ima avion doseg do davčnih oaz.
Martin Kacur |  31 .05. 2023 ob  22: 33
18
Lahko gre na štop, sigurno bi ji kdo ustavil.
Ištrijan |  31 .05. 2023 ob  22: 03
20
@Martin Kacur

Ja ma njegova Tinca ne more na avion skupaj z navadnimi smrtniki, kaj se hecamo?!
Martin Kacur |  31 .05. 2023 ob  21: 33
25
Iz Trsta leti Rayan skoraj zastonj.