BI TUDI VI POTOVALI V TAKEM LUKSUZU? Golob v tednu dni do zasebnega letala za sedem potnikov

Slovenija

Kabinet predsednika vlade je izvedel javno naročilo za najem poslovnega letala s posadko za potrebe letalskih prevozov premierja Roberta Goloba. Nanj sta prispeli dve ponudbi. Letalo naj bi najemali predvidoma dve leti oziroma do porabe 120.000 evrov, v primeru zasedenosti vladnega falcona in v času desettedenskega servisa, poročajo Finance.

Razpis je Golobov kabinet objavil 22. maja, rok za oddajo ponudb pa je bil en teden. Po poročanju Financ so dobili dve ponudbi, ki so jih odprli v ponedeljek. Prijavili sta se podjetji Janez let, storitve v letalstvu in varovanje iz Ljubljane, in Flycom, družba za letalske in komunikacijske storitve iz Žirovnice. Ponudbi sicer še ne vsebujeta cen, ker javno naročilo predvideva sklenitev okvirnega sporazuma z izbranimi ponudniki.

Kabinet bo letalo za Goloba najemal glede na potrebe, vsako posamezno naročilo pa bo izvedeno z vnovičnim odpiranjem konkurence med vsemi podpisniki okvirnega sporazuma. Merilo za izbor bo ekonomsko najugodnejša ponudba, določena na podlagi najnižje skupne ponudbene cene, je razvidno iz dokumentacije razpisa.

Vladno letalo Falcon

V Golobovem kabinetu so v razpisu zahtevali, da ima ponudnik veljavno operativno licenco ter da ima v svoji floti v lasti, upravljanju ali najemu vsaj eno poslovno letalo z veljavnim spričevalom letalskega prevoznika, ki ima med drugim naslednje značilnosti: zmogljivost potniškega prostora - najmanj sedem potnikov, veččlanska posadka, dolet polno zasedenega letala najmanj 1700 kilometrov in drugo.

V kabinetu predsednika vlade so na vprašanje časnika Finance, zakaj vlada potrebuje najem letala, odgovorili, da vladni predstavniki primarno uporabljajo vladno letalo falcon. "Okvirni sporazum sklepamo le za primere, ko uporaba vladnega letala falcon zaradi rednega servisa ali okvare ne bo možna ali v primeru zasedenosti falcona s strani predsednice RS in predsednice DZ, ki imata prednost pred predsednikom vlade," so pojasnili. Dodali so še, da je letos s 15. junijem predviden servis falcona, ki bo trajal okvirno deset tednov.

Notranjost letala Falcon

Glede rednih letalskih povezav pravijo, da je Golob doslej za službene poti uporabljal tako vladno letalo kot tudi redne povezave, a je "za marsikatero destinacijo potrebnih več prestopanj, pa tudi letov z ljubljanskega letališča ni veliko, zato je pogosto najbolj ustrezno vladno letalo".

Z vladnim falconom je bilo sicer v zadnjem času nekaj težav, saj je bil dvakrat pokvarjen, pa tudi poškodovan. Trenutno je letalo normalno uporabno, so za STA pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Golob je na današnji novinarski konferenci ob prvi obletnici vlade pojasnil, da gre za standardni razpis za obdobje, ko je falcon na servisu. Želi si sicer, da do tega ne bi prihajalo, pa tudi da bi Slovenija imela redne linije z vsemi pomembnimi prestolnicami v državi, "pa se tega nihče ni lotil". "Upam, da bomo imeli v naslednjih letih priložnost, da bomo imeli dovolj rednih linij in da ne bomo potrebovali nobenega zasebnega letala," je dejal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija