TUDI TO SE OČITNO LAHKO ZGODI: Janša stisnil "like" za predlog Levice

Slovenija

Premier Janez Janša je izrazil podporo napovedi Levice, da bo v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi trgovine tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni ostale zaprte. Na Twitterju je namreč ob tvitu Levice zapisal: "Podpiramo".

Stranka Levica se je danes pridružila Sindikatu delavcev trgovine Slovenije, ki je v poslanici pred praznikom dela pozval k ohranitvi zaprtja trgovin ob nedeljah tudi v času po koncu epidemije novega koronavirusa. V parlamentarni postopek bodo v ta namen vložili tudi predlog novele zakona o trgovini.

V trgovinski zbornici svarijo pred posledicami

Trgovinska zbornica pa zagovarja stališče, da se po izteku vladnega odloka glede obratovalnega časa trgovin vrne v prejšnji režim. Sindikat, ki predlaga ohranitev zaprtja trgovin ob nedeljah po koncu epidemije, in Levica, ki ga podpira, se morata zavedati, da to pomeni odvečne zaposlene, je poudarila predsednica zbornice Marija Lah.

V Levici so v sporočilu za javnost spomnili, da so volivci na referendumu leta 2003 že odločili, da naj bodo trgovine ob nedeljah zaprte, a se nato na referendumu izražena volja prebivalcev Slovenije do zdaj zaradi pritiskov trgovcev ni uresničila.

Podporo ohranitvi nedeljskega zaprtja trgovin sta na vladni novinarski konferenci izrekla tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj ter notranji minister Aleš Hojs. Palec navzgor oziroma "like" pa je na omrežju Twitter pod predlog Levice stisnil tudi sam premier, Janez Janša.

Prvi zaprtje trgovin ob nedeljah podpira osebno, ne more pa še govoriti kot minister, saj je glede tega treba pripraviti in sprejeti vladna stališča in usmeritve. "Menim, da si vsak delavec, in to je ob tem prazniku še toliko bolj pomembno, zasluži tudi primeren počitek. Pri delu je pomembno, da imamo možnost tudi počitka, ko ovrednotimo narejeno, ko se razveselimo nad tem, kar smo naredili in si naberemo novih moči, seveda tudi z najdražjimi," je dejal Cigler Kralj.

Hojs je medtem povedal, da je že ves čas zagovornik tega in bo tak predlog podprl iz prepričanja, da bi morali biti trgovci vsaj en dan na teden prosti. Zdi se mu tudi vseeno, ali potrošniki denar za nakupe porabimo v šestih ali sedmih dneh.

Glede na prve pozitivne odzive tudi iz vladnih vrst v Levici pričakujejo, da bo neuresničena volja ljudi iz leta 2003 tokrat udejanjena. Zakonski predlog bodo v kratkem vložili in pričakujejo pozitiven izid, je v izjavi pred DZ povedal koordinator Levice Luka Mesec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  02 .05. 2020 ob  10: 39
če janša reče ja, je tudi manofsteel za, haha
ManofSteel |  30 .04. 2020 ob  22: 14
Naj raja počiva. Pohlepne trgovske verige naj malo manj dajejo v oglase in malo več naj dajo delovni sili. Pa bo več motivacije za vse!
ManofSteel |  30 .04. 2020 ob  22: 12
Tudi Like????